52 Fun Brain Teasers Questions and Answers

Brain teasers questions are a great way to keep your mind sharp and test your problem-solving abilities. While they can be challenging, they can also be a lot of fun.

To get the most out of brain teasers, it’s important to find ones that are at the right level for you.

If they’re too easy, you’ll get bored quickly. If they’re too hard, you’ll get frustrated and give up.

If you love riddles, see also our riddles sections for more brain teasers.

Brain Teasers Questions and Answers

Brain Teasers Questions and Answers

Brain Teasers for Teens

Riddle 1: Paul’s height is six feet, he’s an assistant at a butcher’s shop, and wears size 9 shoes. What does he weigh?
Answer: Meat.

Riddle 2: What call for help, when written in capital letters, is the same forwards, backwards and upside down?
Answer: – SOS.

Riddle 3: Divide 50 by half and add 20.
Answer: 120. Explanation: 50/(1/2) = (50×2) + 20 = 120

Riddle 4: Imagine you are in a sinking rowboat surrounded by sharks. How would you survive?
Answer: Stop imagining.

Riddle 5: There was a green house. Inside the green house there was a white house. Inside the white house there was a red house. Inside the red house there were lots of babies. What is it?
Answer: – A watermelon.

Riddle 6: How many of each species did Moses take on the ark with him?
Answer: – None. Moses wasn’t on the ark, Noah was.

Riddle 7: When was it that Christmas and New Year were celebrated in the same year?
Answer: Every year.

Riddle 8: Two mothers and two daughters go to a pet store and buy three cats. Each female gets her own cat. How is this possible?
Answer: It is possible if they are grandmother, mother, and daughter.

Riddle 9: If there are three cups of sugar and you take one away, how many do you have?
Answer: One, as that is the only one you took away and that is all that you have. The rest still remain where there were.

Riddle 10: The peacock is a bird that does not lay eggs. How do they get baby peacocks?
Answer: The peahen lays eggs.

Riddle 11: 84% of people reading this will not find the the mistake in this A,B,C,D,E,F,G,H,I,J,K,L,M,N,O,P,Q,R,S,T,U,V,W,X,Y,Z.
Answer: – “The” is repeated twice.

Riddle 12: Eskimos are very good hunters, but they never hunt penguins. Why not?
Answer: Because Eskimos live at the north pole, and penguins live in the south pole.

Riddle 13: What was the President’s name in 1975?
Answer: The same as it is today.

Riddle 14: There are 6 mangoes in a basket and 6 kids eagerly waiting to get one. Each kid is given 1 mango, yet there is one mango in the basket, how?
Answer: The last kid gets the basket with the mango in it.

Riddle 15: How many letters are in the alphabet?
Answer: We meant the word ‘alphabet’ and not the series of alphabets. So, the right answer is 8.

Riddle 16: There is only one time in your life when you’re twice as old as your child. When is that?
Answer: – When your child reaches the age you were when he or she was born, you’ll stay “twice as old” until your next birthday.

Riddle 17: Who has four eyes but can never see?
Answer: Mississippi. It has four ‘I’s in its spelling, but still it cannot see as it does not have an eye. This riddle is more about the homophones I and eye.

Riddle 18: It goes in dry, it comes out wet, the longer it’s in the stronger it gets. What is it?
Answer: Tea-bag

Riddle 19: What is in the middle of CHINA?
Answer: The letter ‘I’.

Riddle 20: What ends everything always?
Answer: The alphabet ‘g’.

Riddle 21: If you drop a yellow hat in the Red Sea what will it become?
Answer: Wet

Riddle 22: What’s black and white and red all over?
Answer: An embarrassed zebra.

Riddle 23: How can you throw a ball as hard as you can and have it come back to you, even if it doesn’t bounce off anything? There is nothing attached to it, and no one else catches or throws it back to you.
Answer: – Throw the ball up in the air.

Riddle 24: You saw me where I never was and where I could not be. And yet within that very place, my face you often see. What am I?
Answer: A reflection. You saw yourself in a mirror, where you could never be.

Riddle 25: How many second are there in a year?
Answer: Twelve. The Second of Jan, Feb, Mar, Apr … December.

Brain Teasers for Adults

Riddle 26: You leave home and go to your right. You reach a corner and turn left. You reach another corner and turn left again. You reach another corner and turn left again and go home. When you get there, there is a person with a mask there waiting for you. What’s happening?
Answer: – You are playing baseball.

Riddle 27: What do the letter ‘t’ and an island have in common?
Answer: Both are in water – WaTer.

Riddle 28: How many time can you subtract 10 from 100?
Answer: Once. Next time you would be subtracting 10 from 90.

Riddle 29: Sam’s mother had 4 children in all. The first one was named May. The second and third were called June and July respectively. What was the fourth child’s name?
Answer: – Sam!

Riddle 30: A doctor and a nurse have a baby boy. The boy’s father is not the doctor and the mother is not the nurse. How is it possible?
Answer: The doctor is the mother (female doctor) and the nurse is the father (male nurse).

Riddle 31: I stand when I’m sitting, and jump when I’m walking. Who am I?
Answer: A kangaroo.

Riddle 32: Adam’s mother had three children. The first child was named April. The second child was named May. What was the third child’s name?
Answer: Adam.

Riddle 33: When can you add two to eleven and get one as the correct answer?
Answer: When you add two hours to eleven you get one, because we say it is 1 ‘o’ clock and not 13 ‘o’ clock.

Riddle 34: What is as big as an elephant but weighs nothing at all?
Answer: An elephant’s shadow!

Riddle 35: A petri dish hosts a healthy colony of bacteria. Once a minute every bacterium divides into two. The colony was founded by a single cell at noon. At exactly 12:3 (43 minutes later) the petri dish was half full. At what time will the dish be completely full?
Answer: – The dish will be full at 12:4.

Riddle 36: How long is the answer to this question.
Answer: How long.

Riddle 37: While some months have just 30 days, others have 31 days. How many months have 28 days?
Answer: Every month has 28 days.

Riddle 38: If I give you a group of three, one who is sitting down and will never get up. The second, who eats as much as is given to him, yet is always hungry. The third, who goes away and never returns. What are we?
Answer: Stove, fire, smoke. Here ‘stove’ represents the one who is always sitting, ‘fire’ which eats or consumes everything and is yet hungry for more, and finally ‘smoke’ which gets flown away with air, only never to return.

Riddle 39: It is an insect, and the first part of its name is the name of another insect. What is it?
Answer: Beetle.

Riddle 40: How can you drop a raw egg onto a concrete floor without cracking it?
Answer: You can drop it any which way you want. Concrete floor is too hard to crack due to an egg falling on it.

Riddle 41: What can run but never walks, has a mouth but never talks, has a head but never weeps, and has a bed but never sleeps?
Answer: A river.

Riddle 42: What types of words are these: madam, civic, eye, level?
Answer: They are palindromes; they read the same both ways.

Riddle 43: How can you lift an elephant with one hand?
Answer: The lifting part is nevertheless easy, the problem is to find an elephant with one hand.

Riddle 44: A clerk at a butcher shop stands five-feet ten-inches tall and wears size 13 sneakers. What does he weigh?
Answer: Meat.

Riddle 45: What English word has three consecutive double letters?
Answer: Bookkeeper. The letters ‘oo’, ‘kk’, and ‘ee’ appear consecutively and doubly in the word ‘bookkeeper’.

Riddle 46: 2 fathers and 2 sons go fishing. Each of them catches one fish. So why do they bring home only 3 fish?
Answer: Because the fishing group comprises a grandfather, his son, and his grandson – hence, just three people.

Riddle 47: What is the question you can ask all day, get different answers for the same, and they would still be correct?
Answer: What’s the time?

Riddle 48: One family wants to get through a tunnel. Dad can make it in 1 minute, mom in 2 minutes, son in 4 and daughter in 5 minutes. No more than 2 persons can go through the tunnel at one time, moving at the speed of the slower one. Can they all make it to the other side if they have a torch that lasts only 12 minutes and they are afraid of the dark?
Answer: – First mom and dad – 2 minutes. Dad comes back – 3 minutes, both children go to mom – 8 minutes. Mom comes to dad – 10 minutes and they both get to their children – 12 minutes.

Riddle 49: There are 3 stoves; a glass stove, brick stove, and wood stove. You only have 1 match. Which would you light first?
Answer: You will have to light the matchstick first

Riddle 50: There are 6 mangoes in a basket and 6 kids eagerly waiting to get one. Each kid is given 1 mango, yet there is one mango in the basket. How?
Answer: The last kid gets the basket with the mango in it.

Riddle 51: What flies without wings?
Answer: – Time.

Riddle 52: A boy was rushed to the hospital emergency room. The ER doctor saw the boy and said, “I cannot operate on this boy. He is my son.” But the doctor was not the boy’s father. How could that be?
Answer: – The doctor was his mom.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published.

six − four =