Insects Trivia Questions and Answers

How much do you know about insects and their habitats? To find out how much you still remember, go through our insects trivia questions and answers.

Our insects trivia quiz will give you answers to many insects related questions covering few insect species. So looking to learn about the smallest insect in the world, blood sucking insects, alpine insects, and many more, find out below.

For more quiz on nature, see Anatomy Quiz Questions and Answers.

GET UPDATES ON LATEST POSTS AND QUIZ

Enter Email Address

Insects Trivia Questions and Answers

1. What insect was the first to be sent to space?

Answer: Fruit Flies

2. What is the largest species of insect to be found in the UK?

Answer: Stag beetle

3. What animal or insect has the most eyes?

Answer: Dragonflies

4. What species of beetle can pull an object 1141 times its weight?

Answer: A bull headed dung beetle

5. What is a group of monarch butterflies called?

Answer: A roost

6. Which insects will live nine days without it’s head, before it starves to death?

Answer: Cockroach

7. Which insect will regurgitate its food and eat it again?

Answer: Housefly

8. How is fear of insects called?

Answer: Entomophobia

9. Who cannot fly if their body temperature is less than 86 degrees?

Answer: Butterfly

10. How many species of beetles are there in the world?

Answer: 350 000 species

11. What is the name of the largest centipede in the world?

Answer: Scolopendra gigantea

12. What species of bee can produce around 100kg of honey each year?

Answer: The Honey Bee

13. Large groups of fireflies are called?

Answer: Light posse or Sparkle

14. Water scorpion’s breathe underwater using what?

Answer: A Siphon

15. How many species of dragonfly can be found in the UK?

Answer: 36 species

Insects Trivia Questions and Answers For Adults

Insects Trivia Questions and Answers For Adults

16. How long is the giant African millipede?

Answer: Up to 38.7 centimetres (15.2 inches) in length

17. How many ants are there for every one person on Earth?

Answer: 2 million

18. How long tarantulas can survive without food?

Answer: 2 years

19. Which insect has its sense of taste in its feet?

Answer: Butterflies

20. Which species of ant has the most painful bite in the world?

Answer: The Bullet ant

21. How many spots does a ladybird have on its back?

Answer: Between 0 and 22 spots

22. What is the scientific name for Greater water boatmen?

Answer: Corixidae

23. The ability of an insect to reproduce without mating is called?

Answer: Parthenogenesis

24. Are all worker bees female or male?

Answer: Female

25. What insects are known to build complex underground colonies and mounds?

Answer: Worker Termites

26. What is the average lifespan of a Giraffe Weevil in the wild?

Answer: Around 1-2 years

27. What is the world’s largest insect?

Answer: The Giant Weta

28. What insect bites causes malaria?

Answer: Mosquito

29. Large groups of dragonflies are called?

Answer: Dragonfly swarms

30. True or False: “Only the female mosquito bites a human to get a blood meal?”

Answer: True

Trivia Questions and Answers About Insects

Trivia Questions and Answers About Insects

31. An insects body is comprised of how many parts?

Answer: 3 body parts (head, thorax, and abdomen).

32. What is the size of Greater water boatmen?

Answer: Between 0.5 inch to 1 inch in length

33. An insects exoskeleton is made up of what?

Answer: Hard Chitin

34. Large groups of butterflies are called?

Answer: A Kaleidoscope

35. What insect is known to make the loudest noise?

Answer: The African Cicadas

36. What insect excrete bubbly foam that they use to protect themselves from predators?

Answer: The Spittlebugs

37. What species of Bees are responsible for the day-to-day tasks of maintaining the colony?

Answer: Worker bees

38. What is the largest known species of Giraffe Weevil?

Answer: Trachelophorus biarmicus with a body length of up to 2.7cm

39. Which country has the largest presence of Giraffe Weevil (Trachelophorus biarmicus)?

Answer: Madagascar

40. What insect does push-ups to attract a prospective mate?

Answer: Stoneflies

41. Name all the 4 stages of metamorphosis in insects?

Answer: egg, larva, pupa and adult

42. What insect can rotate its head 180 degrees?

Answer: Praying Mantis

43. What insect has been discovered to fly higher than the peak of Mt. Everest?

Answer: Bumblebees

44. What winged insect has the best vision in the world?

Answer: The Dragonflies

45. Which insect is known to live the longest in the world?

Answer: Termite Queens

46. True or False: “The Australian tiger beetle are the fastest insects in the world”

Answer: True

47. What insects are also known as lightning bugs?

Answer: Fireflies

48. Insect eggs that look like seeds are laid by?

Answer: Stick insects

49. What is the scientific name for the Giraffe Weevil?

Answer: Trachelophorus giraffa

50. What insect is known to have a 360 degree vision?

Answer: Dragonflies

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *