Human Anatomy Trivia Questions and Answers

How much do you know about the human anatomy including the various parts of the human organs and their functions?

To learn more about the human body, find below our human anatomy trivia questions and answers.

For more educational quiz, see also Chemistry Quiz Questions and Answers, and Science Trivia Questions and Answers.

GET UPDATES ON LATEST POSTS AND QUIZ

Enter Email Address

Human Anatomy Trivia Questions and Answers

1. During which process in human beings does the rib cage and sternum move upward and outwards?

Answer: The rib cage and sternum move upward and outwards during the process of Inspiration

2. Which part of the human respiratory system that is also known as Adam’s Apple?

Answer: The Larynx

3. What carries the oxygen from the blood to the tissues?

Answer: The Haemoglobin molecules found inside red blood cells.

4. At the level of which intercostal space are male nipples located?

Answer: In males, the nipples are typically located at the level of the fourth intercostal space.

5. Which neck muscle divides neck into the two major neck triangles?

Answer: The sternocleidomastoid muscle

6. What is the number of dorsal interossei muscles on the hand?

Answer: There are four dorsal Interossei muscles

7. Which part of the cell makes enzymes that oxidize some toxic chemicals?

Answer: The Peroxisome

8. Which bone connects the pelvis and the spine?

Answer: The Sacrum

9. Which part of the brain contains centers responsible for heart rate, breathing, and blood pressure?

Answer: The Medulla oblongata

10. What system is responsible for emotion and learning?

Answer: The Limbic system

Easy Anatomy Trivia Questions and Answers

11. What receptors react to odors, tastes, and the concentration of various chemicals in the body?

Answer: The Olfactory chemoreceptors

12. Bartholin’s gland is part of which human system?

Answer: The Female reproductive

13. Which heart valve prevents backflow from the pulmonary artery to the right ventricle?

Answer: The Pulmonary valve

14. Diaphragm is muscle at the bottom of ______?

Answer: The Human chest

15. How much saliva does a human produce in a day?

Answer: Between 0.5 and 1.5 liters

16. How much skin does a person shed a day?

Answer: About five thousand million skin cells daily

17. The first 10 inches of small intestine are called?

Answer: Duodenum

18. Abnormal accumulation of fluid in interstitial spaces which cause severe pain is called what?

Answer: Edema

19. Which muscle was discovered in the mid-1990s at the University of Maryland at Baltimore?

Answer: The Sphenomandibularis

20. When someone attempts to break a fall with outstretched arms, he could have _______ fracture.

Answer: Impacted

Human Body General Knowledge Questions and Answers

Human Anatomy Trivia Questions and Answers

21. What term is used for the canal through which the spinal cord passes?

Answer: The Vertebral foramen

22. What flat bone is attached to the first seven pairs of ribs?

Answer: The Sternum

23. What is the largest organ in the human body?

Answer: The skin is the largest organ in the human body.

24. What is the medical term for the collarbone?

Answer: The collarbone is also known as the clavicle.

25. What is the small organ that stores and releases bile, which helps to digest fats called?

Answer: The Gallbladder

26. What is the endocrine gland that produces hormones that help to regulate the body’s metabolism called?

Answer: The Thyroid Gland

27. What is the hardest substance in the human body?

Answer: The enamel on your teeth is the hardest substance in the human body

28. What is the long, tube-like organ that is responsible for absorbing nutrients from the food we eat?

Answer: The Small Intestine

29. What is the long, tube-like organ that absorbs water and electrolytes from indigestible material, forming stool which is then stored in the rectum until it is expelled through the anus?

Answer: The Large Intestine

30. How many bones are there in total in the human body?

Answer: There are 206 bones in the human body.

Interesting Questions About The Human Body

31. How many separate bones is spine consisted of before birth?

Answer: 33 individual bones

32. This type of white blood cell increases when humans are infected with parasitic worms?

Answer: The Eosinophils

33. What eliminates waste from the body?

Answer: The Digestive system

34. Kidneys and ureters are included in the _____ system.

Answer: urinary

35. The colored part of the human eye that controls how much light passes through the pupil is called the?

Answer: The Iris

36. The innermost part of bones contains ____.

Answer: the bone marrow.

37. The bones that make up your spine are called _____.

Answer: vertebrae

38. How much of our body is water?

Answer: 60%

39. When we eat something we like, our mouth waters. This is actually not water but fluid secreted from _____.

Answer: salivary glands

40. In human beings, the opening of the stomach into the small intestine is called _____.

Answer: pylorus

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *