35 MLK Trivia Questions and answers

how much do you about the iconic Civil Rights Movement leader, Martin Luther King Jr.? Find out by try out our MLK trivia questions and answers.

Martin Luther King Jr. is famously known for his “I Have a Dream” speech during the 1963 Washington march, which called for equal rights for all people, irrespective of their race or color.

For more iconic quiz, see the Black History Month Trivia quiz.

GET UPDATES ON LATEST POSTS AND QUIZ

Enter Email Address

Martin Luther King Jr Trivia Questions and Answers

1. What was the name of Dr. Martin Luther King Jr.’s father?

Answer: Martin Luther King Sr.

2. What year did Dr. Martin Luther King Jr. give his famous “I Have a Dream” speech?

Answer: 1963

3. In what city was Martin Luther King, Jr., born?

Answer: Atlanta, Georgia.

4. What non-violent protests did Dr. Martin Luther King Jr. lead?

Answer: The Montgomery Bus Boycott, the Birmingham Campaign and the March on Washington for Jobs and Freedom.

5. In what year did Dr. Martin Luther King Jr. receive the Nobel Peace Prize?

Answer: 1964

6: What year was the assassination of Dr. Martin Luther King Jr.?

Answer: The assassination of Dr. Martin Luther King Jr. occurred in 1968.

7: Who wrote the famous “I Have a Dream” speech?

Answer: Martin Luther King Jr.

8: What was the name of Dr. Martin Luther King Jr.’s famous speech?

Answer: The “I Have a Dream” speech.

9. What is the name of Martin Luther King, Jr.’s wife?

Answer: Coretta Scott King.

10. Who did Martin Luther King, Jr. give his “I Have a Dream” speech to?

Answer: The crowd at the Lincoln Memorial during the March on Washington in 1963.

MLK History Trivia Questions and Answers

11. How old was Martin Luther King, Jr., when he died?

Answer: 39 years old.

12. What year did Congress pass the Civil Rights Act?

Answer: 1964.

13. What college did Martin Luther King, Jr., attend?

Answer: Morehouse College in Atlanta, Georgia and Crozer Theological Seminary in Pennsylvania.

14 .What did Martin Luther King, Jr., win in 1964 for his work toward civil rights?

Answer: The Nobel Peace Prize.

15 .Where is the Martin Luther King Jr National Historical Park located?

Answer: Atlanta, Georgia

16. How many languages did Martin Luther King Jr speak?

Answer: Martin Luther King Jr. was reported to be fluent in English, Spanish and German.

17. Martin Luther King Jr became a pastor at what age?

Answer: Martin Luther King Jr became a pastor at age 25.

18. When was Martin Luther King Jr. born?

Answer: Martin Luther King Jr. was born on January 15th, 1929.

19. In what city was Martin Luther King Jr. assassinated?

Answer: Memphis, Tennessee

20. Who wrote the song “We Shall Overcome” which became an anthem of the Civil Rights Movement?

Answer: Rev. Charles Tindley, Philadelphia

MLK Trivia With Answers

MLK Trivia Questions and answers
Photograph by Stephen F. Somerstein / Getty

21. On what day is Martin Luther King Jr.’s birthday celebrated as a national holiday in the United States?

Answer: The third Monday of January (MLK Day)

22. What civil rights organization did Martin Luther King Jr., lead from 1957 until his death in 1968?

Answer: The Southern Christian Leadership Conference (SCLC)

23. How old was Martin Luther King Jr when he gave his famous “I Have A Dream” speech in Washington DC?

Answer: 34 years old

24. In what year did the United States Congress pass legislation making MLK Day a federal holiday?

Answer: 1983

25. While at the white house on November 2, 1983, which president signed a bill creating a federal holiday to honor MLK Jr.?

Answer: President Ronald Reagan

26. In which motel was Martin Luther King Jr. assassinated?

Answer: at the Lorraine Motel in Memphis

27. Which US state was last to recognize Martin Luther King, Jr. (MLK) day as a holiday?

Answer: Utah

28. How many times was MLK jr jailed for peaceful protest against racial injustice?

Answer: Martin Luther King Jr. was arrested at least 29 times for his involvement in peaceful protests against racial injustice.

29. What year was Martin Luther King Jr. Day observed in all 50 states?

Answer: 2000

30. Which monument steps did Martin Luther King Jr. give his famous speech “I Have A Dream”?

Answer: The steps of Lincoln Memorial

31. What was Martin Luther King Jr. birth name?

Answer: Michael

32. At what age did King enter college?

Answer: 15

33. Martin Luther King Jr. received his doctorate degree in what?

Answer: Systematic Theology

34. Kings first assassination attempt on his life was in which year?

Answer: September 20, 1958 by a woman named Izola Ware Curry

35. How many children did King have with his wife Coretta Scott King?

Answer: Six children

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *