800 Fun Old Testament Quiz Questions and Answers

This is the old testament quiz questions and answers that covers 20 bible quiz questions per each book of the bible starting from Genesis to Malachi.

To make it more interacting, we have added the bible verse for each questions so you can refer to it for understanding of the verse.

Ensure you have your bible beside you before you begin reading through the questions.

GET UPDATES ON LATEST POSTS AND QUIZ

Enter Email Address

Genesis Quiz Questions and Answers

1. How many pairs of every kind of clean animal, did Noah take into the ark? (Genesis 7:2)
Answer: Seven

2. After Jacob wrestled all night, what was his name changed to? (Genesis 32:27-30)
Answer: Israel

3. What image did God use as a token for His covenant with the earth? (Genesis 9:12-13)
Answer: Rainbow

4. What is the name of the Garden in which the Tree of Life was planted? (Genesis 2:8-9)
Answer: Eden

5. When God created man, He formed man from what? (Genesis 2:7)
Answer: The dust of the ground

6. Who was turned into a pillar of salt when she looked back towards Sodom and Gomorrah? (Genesis 19:26)
Answer: Lot’s wife

7. What was the name of Abram’s son bore by Hagar, Sarai’s handmaiden? (Genesis 16:9-11)
Answer: Ishmael

8. What relationship was Abraham to Lot? (Genesis 12:5)
Answer: Nephew

9. Who ascended and descended the Ladder in Jacob’s dream? (Genesis 28:10-12)
Answer: God’s Angels

10. After disobeying, how did Adam and his wife cover themselves? (Genesis 3:7)
Answer: Fig leaves

11. How many days did it rain during the flood? (Genesis 7:1-6)
Answer: Forty

12. Who did the serpent convince to eat from the Tree of the Knowledge of Good and Evil? (Genesis 3:1-6)
Answer: Eve

13. After Sarah died, who was Abraham’s wife? (Genesis 25:1)
Answer: Ketura

14. The oldest man as recorded in the Bible lived 969 years. Who was this man? (Genesis 5:27)
Answer: Methuselah

15. Of what did God create a woman from? (Genesis 2:21)
Answer: Rib

16. Who are the 3 sons of Noah? (Genesis 9:18)
Answer: Shem, Ham, Japheth

17. What wood was used by Noah to build the Ark? (Genesis 6:14)
Answer: Gopher

18. What were the two types of birds Noah used to measure the flood waters? (Genesis 8:6-8)
Answer: Raven & Dove

19. What is the name of the city where God confused the languages? (Genesis 11:9)
Answer: Babel

20. Then God said, Let there be lights in the firmament of the heavens to divide the day from the night and let them be for _? (Genesis 1:14)
Answer: Signs and Seasons

Exodus Quiz Questions and Answers

1. What was the second plague of Egypt? (Exodus 8:1-6)
Answer: Frogs

2. How did the Lord speak to Moses? (Exodus 9:11)
Answer: Face to face

3. Which fine spice was used to make the holy anointing oil? (Exodus 30:22-25)
Answer: Cinnamon

4. What two figures were made with pure gold to cover the ark of the Covenant two ends? (Exodus 25:18-20)
Answer: Cherubim

5. What instrument sounded off after Moses had been given the Ten Commandments? (Exodus 20:18)
Answer: Trumpet

6. Whose bones did Moses take with him when he left Egypt? (Exodus 13:19)
Answer: Joseph

7. Whom did God appoint with wisdom to construct the tabernacle and the ark? (Exodus 35:30-35)
Answer: Bezalel

8. When God spoke to the Israelites on Mt. Sinai, what was their response? (Exodus 20:18)
Answer: They trembled

9. How many days did Moses spend on Mount Sinai with the Lord? (Exodus 24:18)
Answer: Forty

10. Who spoke to Moses from the midst of the burning bush? (Exodus 3:2)
Answer: God

11. Who made the golden calf for the children of Israel to worship? (Exodus 32:2-4)
Answer: Aaron

12. Who cut out the second set of tablets of stone? (Exodus 34:1)
Answer: Moses

13. Which sea was parted allowing the Israelites to cross on dry ground? (Exodus 14:19-21)
Answer: Red sea

14. What name did Pharaoh’s daughter give the child she found in the river? (Exodus 2:9-10)
Answer: Moses

15. After the Israelites departed Egypt, how did the Lord lead them on their journey to the Promised Land pillar of? (Exodus 13:21)
Answer: Cloud and Fire

16. What was Moses carrying when he came down the mountain? (Exodus 8:15)
Answer: 2 Tablets

17. What material was the Ark of the Covenant to be overlaid with? (Exodus 25:11)
Answer: Gold

18. What did God send from Heaven to feed the Israelite’s? (Exodus 16:13,31)
Answer: Quail and Manna

19. Why were Aaron and the children of Israel afraid to come near Moses? (Exodus 34:30)
Answer: His face was radiant

20. What was the eight commandment God gave to the Israelite’s that they shall? (Exodus 20:1-17)
Answer: Not steal

Leviticus Quiz Questions and Answers

1. For how long could one eat from a fellowship offering before it was unclean? (Leviticus 19:5-7)
Answer: 2 days

2. Who sprinkled the blood on the altar? (Leviticus 1:5,11)
Answer: Aaron’s sons

3. What was done to the clay pot in which the meat for the sin offering was cooked? (Leviticus 6:28)
Answer: It was broken

4. Whose sons were consumed by fire because of their priestly? (Leviticus 10:1-2)
Answer: Aaron

5. How many days is a woman unclean after having a baby boy according to the book of Leviticus? (Leviticus 12:2)
Answer: 7

6. Under God’s law, what must be done to a priest’s daughter who becomes a prostitute? (Leviticus 21:9)
Answer: Burned in fire

7. Who was told to tend the lamps outside the Tent of Meeting from evening till morning continually? (Leviticus 24:1-4)
Answer: Aaron

8. If the whole Israelite community sinned unintentionally, what were they required to offer as a sin offering? (Leviticus 4:13-15)
Answer: A bull

9. How often was the year of Jubilee celebrated? (Leviticus 25:10)
Answer: Every 50 years

10. What were priests forbidden to drink in the tent of meeting? (Leviticus 10:8-9)
Answer: Wine

11. Where did God talk to Moses in the book of Leviticus? (Leviticus 1:1)
Answer: Tent of Meeting

12. At what point was the fire on the Altar of the Tabernacle to be put out? (Leviticus 6:8-13)
Answer: Never

13. What was to happen to a child who cursed his mother or father? (Leviticus 20:9)
Answer: Put to death

14. What will happen to a woman who is a wizard according to the book of Leviticus (Leviticus 20:27)
Answer: Put to death

15. God promised the Israelites a land flowing with milk and __? (Leviticus 20:24)
Answer: Honey

16. What does God describe as “the life of all flesh”? (Leviticus 17:13-14)
Answer: Blood

17. What kind of bird was approved as a burnt offering? (Leviticus 1:14)
Answer: Dove

18. Meat grain offerings were to be made with unleavened bread and mixed with what substance? (Leviticus 2:1)
Answer: Oil

19. If the Israelites did not listen to God, He promised to make the sky like __? (Leviticus 26:18-19)
Answer: Iron

20. In what year after planting a tree were the Israelite’s allowed to eat its fruit? (Leviticus 19:23-25)
Answer: Fifth year

Joshua Quiz Questions and Answers

1. The walls of which city fell after the priests blew the trumpets on the seventh day? (Joshua 6:20)
Answer: Jericho

2. Which inhabitants of the land of Canaan did Joshua make a treaty with? (Joshua 9:16-18)
Answer: Gibeonites

3. Do not let this Book of the Law depart from your mouth; meditate on it__?__ and__?__ (Joshua 1:8)
Answer: Day and Night

4. There, in the presence of the Israelites, Joshua wrote on stones a copy of the__? (Joshua 8:32)
Answer: Law of Moses

5. What was the name of the harlot that hid the two Israelite spies? (Joshua 2:1)
Answer: Rahab

6. What happened to the sun above Gibeon? (Joshua 10:12-14)
Answer: It stood still

7. In which cave did the five Amorite kings hide from Joshua? (Joshua 10:16-18)
Answer: Makkedah

8. How many stones did the Israelites take from the dry river bed of the Jordan as instructed by God? (Joshua 4:2-9)
Answer: 12

9. How many days did the Israelites army marched around the city of Jericho before the walls came down? (Joshua 6:1-5)
Answer: 7

10. How often did God say to Joshua to meditate on “Book of the Law”? (Joshua 1:6-9)
Answer: Day and Night

11. Which river did the Israelite cross into the promised land? (Joshua 1:1-2)
Answer: Jodan

12. One of you routs__?__, because the Lord your God fights for you, just as he promised (Joshua 23:10)
Answer: A thousand

13. When Joshua died, in which mountain was he buried? (Joshua 24:30)
Answer: Mount Gaash

14. What did God use to kill more of the five kings of the Amorites army as they fled towards Azekah? (Joshua 10:9-11)
Answer: Hailstones

15. Today I have rolled away the reproach of__?__ from you. So the place has been called Gilgal to this day. (Joshua 5:9)
Answer: Egypt

16. Joshua told the people they should do what; for tomorrow the Lord will do amazing things among you. (Joshua 3:5)
Answer: Consecrate themselves

17. Whom did Joshua encounter near Gilgal before Jericho fell? (Joshua 5:13-15)
Answer: An angel

18. Who was Abraham’s father? (Joshua 24:2)
Answer: Terah

19. Joshua told the Israelites that they would cross the Jordan river within how many days? (Joshua 1:11)
Answer: 3

20. How old was Joshua when he died? (Joshua 24:29)
Answer: 110

Judges Quiz Questions and Answers

1. Who struck down 600 Philistines with an oxgoad? (Judges 3:31)
Answer: Shamgar

2. Who is the only female judge mentioned in the Bible? (Judges 4:4-5)
Answer: Deborah

3. How many foxes did Samson use to destroy the Philistine fields? (Judges 15:4-5)
Answer: 300

4. In the dream, what tumbled into the Midianite camp and collapsed the tent? (Judges 7:13)
Answer: A barley bread

5. What animal did Samson kill with his bear hands? (Judges 4:5-6)
Answer: Lion

6. What instrument did Gideon use to summon followers when the spirit of the Lord came upon him? (Judges 6:34)
Answer: Trumpet

7. What did Samson use to kill a thousand Philistines? (Judges 15:14-15)
Answer: Jawbone of a donkey

8. Judges concludes by stating, “In those days Israel had no __?__; everyone did as they saw fit.” (Judges 21:26)
Answer: King

9. What did the Philistines do to Samson after they captured him? (Judges 16:21)
Answer: Gouged out his eyes

10. Who was the first of the judges God raised up to save Israel? (Judges 3:8-11)
Answer: Othniel

11. What did Abimelek scatter over the city of Shechem after he had destroyed it? (Judges 9:45)
Answer: Salt

12. What did Gideon give to his soldiers to go into battle with the Midianite? (Judges 7:16)
Answer: Trumpets, Jars, Torches

13. Samsoms riddle – “What is sweeter than __? What is stronger than a __?” (Judges 14:18)
Answer: Honey, Lion

14. What was Gideon doing when the angel of the Lord came to him and sat under the oak? (Judges 6:11)
Answer: Threshing wheat

15. What did Caleb offer in exchange for the capture of Kiriath Sepher? (Judges 1:12)
Answer: His daughter

16. After the death of Joshua, which tribe did God send first to fight the Canaanites? (Judges 1:1-2)
Answer: Judah

17. Who did the LORD raise up to save the Israelites out of the hands of the raiders? (Judges 2:16)
Answer: Judges

18. What was the name of the angel who spoke to Manoah’s wife (who was without a child) that she would be pregnant. (Judges 13:2-18)
Answer: None of the above

19. In Jotham story, which tree answered, “Should I give up my fruit, so good and sweet, to hold sway over the trees”? (Judges 9:9-14)
Answer: Fig tree

20. After Joshua died, the Lord left some nations to test the Israelites to see whether they will? (Judges 3:1-4)
Answer: Obey His commands

Ruth Quiz Questions and Answers

1. What was the name of Ruth’s mother-in-law? (Ruth 1:3-4)
Answer: Naomi

2. What did Ruth do before she lay down at Boaz’s feet? (Ruth 3:4)
Answer: Uncovered his feet

3. According to Boaz, where had Ruth come to take refuge? (Ruth 2:12)
Answer: Under God’s wings

4. In ancient Israel what was the method of legalizing transactions? (Ruth 4:7)
Answer: Exchange sandals

5. What did Naomi say the man would not do until the matter is settled? (Ruth 3:18)
Answer: Rest

6. When Ruth went out into the fields to pick up leftover grain she unknowlingly chose a field that belonged to a relative. What was his name? (Ruth 2:3)
Answer: Boaz

7. What name did Ruth give her son? (Ruth 4:17)
Answer: Obed

8. What did Naomi want to find for Ruth? (Ruth 3:1)
Answer: A home

9. Which of the following did Naomi say the Almighty had brought upon her? (Ruth 1:20-21)
Answer: Misfortune

10. What did Ruth’s mother-in-law change her name to? (Ruth 1:20)
Answer: Mara

11. After she threshed the barley, how much grain did Ruth carry back to town? (Ruth 2:17)
Answer: Ephah

12. How many measures of barley did Boaz give Ruth when she visited him on the threshing floor? (Ruth 3:15)
Answer: 6

13. Who was Naomi’s husband? (Ruth 1:2)
Answer: Elimelech

14. What did Naomi say Boaz would be doing that night on the threshing floor? (Ruth 3:2)
Answer: Winnowing barley

15. Who was described here by Boaz – “You are a woman of noble character”? (Ruth 3:11)
Answer: Ruth

16. Ruth was King David’s__? (Ruth 4:18-22)
Answer: Great-Grandmother

17. What did Boaz offer Ruth to eat at mealtime? (Ruth 2:14)
Answer: Bread and Wine

18. Into what item of Ruth’s did Boaz put the barley? (Ruth 3:15)
Answer: Shawl

19. Which of Naomi’s daughters-in-law decided to return to her people and her gods? (Ruth 1:14)
Answer: Orpah

20. The elders and people at the gate said to Boaz, May the Lord make the woman who is coming into your home like __,? (Ruth 4:11)
Answer: Rachel and Leah

1 Samuel Quiz Questions and Answers

1. Who captured the ark of the covenant? (1 Samuel 4:10-11)
Answer: Philistines

2. Who was Samuel’s mother? (1 Samuel 1:19-20)
Answer: Hannah

3. Who did Samuel anoint as the first king of the Israelites? (1 Samuel 9:17)
Answer: Saul

4. Who said these words to Jonathan, “Go ahead; I am with you heart and soul”. (1 Samuel 14:7)
Answer: His armor-bearer

5. What did the Israelites ask Samuel for when they came to him at Ramah? (1 Samuel 8:4-5)
Answer: A king

6. Who was this phrase referred to – “And the boy continued to grow in stature and in favor with the Lord and with people”? (1 Samuel 2:26)
Answer: Samuel

7. Who did the Israelites consecrate to guard the ark of the covenant after it was returned by the Philistines? (1 Samuel 7:1-2)
Answer: Eleazar

8. Which town did the Philistines send the ark of God after they captured it at Ebenezer? (1 Samuel 5:1)
Answer: Ashdod

9. Hannah’s prayer – “He will guard the feet of his faithful servants, but the wicked will be silenced in the place of __”? (1 Samuel 2:9)
Answer: Darkness

10. Which part of Goliath did David strike with the stone from his sling? (1 Samuel 17:49)
Answer: Forehead

11. Where did Hannah present Samuel before the Lord? (1 Samuel 1:24)
Answer: Shiloh

12. Samuel took a stone and set it up at a place between Mizpahand Shen. What name did he give to the place? (1 Samuel 7:12)
Answer: Ashdod

13. Listen to all that the people are saying to you; it is not you they have rejected, but they have rejected me as king. Who said this? (1 Samuel 8:7)
Answer: God

14. According to 1 Samuel 16: “People look at the __?__ appearance, but the Lord looks at the __”? (1 Samuel 16:6-10)
Answer: Outward, Heart

15. Whom did God regret to have made king over His people, because he did not carry out His instructions? (1 Samuel 15:10-11)
Answer: Saul

16. What did Saul do when the Spirit of God came upon him in Naioth? (1 Samuel 19:24)
Answer: Prophesied

17. The Lord’s hand was heavy on the people of Ashdod and its vicinity; he brought devastation on them and afflicted them with__? (1 Samuel 5:6)
Answer: Tumors

18. Hannah’s prayer – “For the __?__ of the earth are the Lord’s; on them he has set the world.” (1 Samuel 2:8)
Answer: Foundations

19. What kind of oil did Samuel used to anoint Saul? (1 Samuel 10:1)
Answer: Olive oil

20. What did Saul offer to the man who would killed Goliath? (1 Samuel 17:25-27)
Answer: Daughter

2 Samuel Quiz Questions and Answers

1. What name was meant to be given to Solomon by God through His prophet Nathan? (2 Samuel 12:25)
Answer: Zachariah

2. Which of King Saul’s daughters was promised to David for a wife, but never did happen? (2 Samuel 18:17-19)
Answer: Merab

3. What did Uzzah touch which led to his death? (2 Samuel 6:6-7)
Answer: Ark of God

4. Complete this statement from David, “As for God, his way is __?__: The Lord’s word is __?__; he shields all who take refuge in him” (2 Samuel 22:31)
Answer: Perfect, Flawless

5. Who stood his ground and struck down the Philistines till his hand grew tired and froze to the sword? (2 Samuel 23:10)
Answer: Eleazar

6. King David replied to Araunah, “No, I insist on paying you for it. I will not sacrifice to the Lord my God burnt offerings that cost me__”? (2 Samuel 24:24)
Answer: Nothing

7. While fleeing from his son Absalom, what did David order to be done with the ark of God? (2 Samuel 15:25-26)
Answer: Sent back to Jerusalem

8. What was the name of the child that was later born to David and Bathsheba? (2 Samuel 12:24)
Answer: Solomon

9. Complete this song that was sang by David to the Lord – “The Lord is my __?__, my fortress and my __?__” (2 Samuel 22:1-2)
Answer: Rock, Deliverer

10. Who said to king David, “As surely as the Lord lives, and as my lord the king lives, wherever my lord the king may be, whether it means life or death, there will your servant be.”? (2 Samuel 15:21)
Answer: Ittai

11. David burned with anger replied to Nathan, “As surely as the Lord lives, the man who did this must__”? (2 Samuel 12:5)
Answer: Die

12. What type of tree did Absalom get caught in while fleeing from King David’s army? (2 Samuel 18:9-10)
Answer: Oak

13. Who went down into a pit on a snowy day and killed a lion? (2 Samuel 23:20)
Answer: Benaiah

14. David’s song, “I will call on the Lord, who is worthy to be praised: so shall I be saved from mine __?” (2 Samuel 22:4)
Answer: Enemies

15. Who did David allow to eat at his table, as one of the king’s sons? (2 Samuel 9:7-13)
Answer: Mephibosheth

16. Then the men of Judah came to Hebron, and there they anointed David king over the tribe of__? (2 Samuel 2:4)
Answer: Simeon

17. After David was anointed king of Judah, who was made king of Israel? (2 Samuel 2:8-11)
Answer: Ishbosheth

18. Who rebelled against King David and said, “Every man to his tent, O Israel”? (2 Samuel 20:1)
Answer: Sheba

19. Now David had been told, “Ahithophel is among the conspirators with Absalom.” So David prayed, “Lord, turn Ahithophel’s counsel into what?” (2 Samuel 15:31)
Answer: Foolishness

20. In those days, whose advice was like that of one who inquires of God. (2 Samuel 16:23)
Answer: Ahithophel

1 Kings Quiz Questions and Answers

1. How many years did David reign as king over Israel? (1 Kings 2:11-12)
Answer: Forty

2. A man of God from Judah prophesied that a king would come from house of David and execute priests who are sacrificing to idols. Who would this king be? (1 Kings 13:1-4)
Answer: Josiah

3. How many years did it take Solomon to build the Lord’s temple? (1 Kings 6:38)
Answer: 7

4. Complete this vision that Elijah’s servant saw, “A cloud as small as a man’s hand is rising from the __?” (1 Kings 18:44)
Answer: Sea

5. Which animal did God use to supply Elijah food while hidding in the Kerith Ravine, east of the Jordan? (1 Kings 17:2-4)
Answer: Ravens

6. How many years since Israel left Egypt did Solomon begin to build the temple of the Lord? (1 Kings 6:1)
Answer: 480

7. What filled the temple of the Lord that prevented the priests from performing their service? (1 Kings 8:11)
Answer: Glory of God

8. How many wives did Solomon have? (1 Kings 11:1-3)
Answer: 700

9. Complete this vision by Micaiah the prophet, “I saw all Israel scattered on the hills like sheep without a __?__, and the Lord said, These people have no master. Let each one go home in peace.” (1 Kings 22:17)
Answer: Shepherd

10. What did Elijah began to do when the prophets of Baal were frantically prophesying all day till noon until their blood flowed? (1 Kings 18:25-29)
Answer: Taunt

11. Elijah’s prophecy: As the Lord, the God of Israel, lives, whom I serve, there will be neither __?__ nor __?__ in the next few years except at my word. (1 Kings 17:1)
Answer: Dew, Rain

12. Who spoke three thousand proverbs and his songs numbered a thousand and five? (1 Kings 4:30-32)
Answer: Solomon

13. How many prophets did Obadiah hid in the two caves, and supplied them with food and water? (1 Kings 18:4)
Answer: 100

14. What two objects where in the Ark of the Covernant when it was brought into the temple Solomon built? (1 Kings 8:9)
Answer: Two stone tablets

15. In which city was David buried with his ancestors? (1 Kings 2:10)
Answer: City of David

16. When the Lord said to Solomon “Ask for whatever he wanted and it should be given to him”, what did Solomon as for? (1 Kings 3:4-9)
Answer: Discerning heart

17. Whom did the Lord tell Elijah to anoint that would succeed him as prophet? (1 Kings 19:16)
Answer: Elisha

18. In which part of the house did Elijah carry the dead boy to before crying out to the Lord? (1 Kings 17:19)
Answer: Upper room

19. What did Elijah hear, that he pulled his cloak over his face and went out and stood at the mouth of the cave? (1 Kings 19:10-14)
Answer: Gentle whisper

20. How many years did it take Solomon to complete the construction of his palace? (1 Kings 7:1)
Answer: 13

2 Kings Quiz Questions and Answers

1. What happened to the first group of 50 men that Ahaziah sent to get Elijah from the top of the hill? (2 Kings 1:10)
Answer: Consumed by Fire

2. How many men did the angel of the Lord put to death in the Assyrian camp? (2 Kings 19:35)
Answer: 185

3. What happened to the dead Moabite who was thrown into the tomb of Elisha after touching Elijah’s bones? (2 Kings 13:21)
Answer: Came to life

4. What did Hilkiah find in the temple of the Lord that terrified Josiah (King of Israel) and made him tear his clothes? (2 Kings 22:8-11)
Answer: The book of the law

5. When Elijah was taken to heaven in a chariot of fire, something got left behind that Elisha picked up and used to divide the waters of Jordan. What was the item? (2 Kings 2:13-14)
Answer: His cloak

6. Nebuchadnezzar was the king of which nation? (2 Kings 24:1)
Answer: Babylon

7. Something feel into the water from one of the prophets. Elisha threw a stick in the water and that made the object float. What was this object? (2 Kings 6:5-7)
Answer: Axhead

8. According to Elisha, how many times was Naaman supposed to wash himself in the Jordan river to be cleansed of his leprosy? (2 Kings 5:10)
Answer: 7

9. Tell me, what can I do for you before I am taken from you?, said Elijah to Elisha. What did Elisha ask for? (2 Kings 2:9-10)
Answer: Twice Elijah’s spirit

10. The morning after Elisha spoke, water flowed into the Desert. From which direction did the water flow from? (2 Kings 3:20)
Answer: Edom

11. After Jerusalem fell and the temple of the Lord burnt down, where were the people taken into exile? (2 Kings 25:8-11)
Answer: Babylon

12. When Elijah and Elisha reached the Jordan river, how did they get across? (2 Kings 2:7-8)
Answer: River parted

13. Which prophet did the Lord send to Ahaziah’s (King of Samaria) messengers to tell him he would die? (2 Kings 1:1-4)
Answer: Elijah

14. What came out to maul forty-two boys of the boys that where jeering Elisha? (2 Kings 2:24)
Answer: 2 Bears

15. When a widow came to Elisha to ask for help in paying her dead husband’s creditors, what did he tell her to gather from her neighbors? (2 Kings 4:1-3)
Answer: Empty jars

16. The king of Judah was shown a sign from the Lord through His prophet Isaiah. How many steps did the shadow go back downstairs? (2 Kings 20:8-11)
Answer: Ten

17. Which King did Elisha anger by constantly reporting his movements to the King of Israel? (2 Kings 6:8-12)
Answer: King of Aram

18. Isaiah Prophesies, For out of Jerusalem will come a remnant, and out of Mount Zion a band of __? (2 Kings 19:31)
Answer: Survivors

19. Elijah was taken up into Heaven in a? (2 Kings 2:1)
Answer: Whirlwind

20. What did Hezekiah do when Isaiah told him he would die? (2 Kings 20:2-3)
Answer: Prayed to God

1 Chronicles Quiz Questions and Answers

1 Chronicles Quiz Questions and Answers

1. Who was King David’s father? (1 Chronicles 2:13-15)
Answer: Jesse

2. Who did David declare were the only ones who could carry the Ark of God? (1 Chronicles 15:2)
Answer: Levites

3. Who was anointed as priest when Solomon was anointed as king? (1 Chronicles 29:22)
Answer: Zadok

4. Which people did Jerusalem originally belonged to before David conquered Jerusalem? (1 Chronicles 11:4)
Answer: Jebusites

5. From which people were the men who came to David whose “faces were the faces of lions?” (1 Chronicles 12:8)
Answer: Gadites

6. Whose birthright was given to the sons of Joseph because He defiled his father’s bed? (1 Chronicles 5:1-2)
Answer: Reuben

7. For great is the Lord and most worthy of praise; he is to be __?__ above all gods. (1 Chronicles 16:25)
Answer: Feared

8. God’s Promise to David, “I will be his father, and he will be my son. I will never take my __?__ away from him, as I took it away from your predecessor.” (1 Chronicles 17:13)
Answer: Love

9. Who were the only people allowed to carry the ark of God? (1 Chronicles 15:1-2)
Answer: Levites

10. Who did the Lord smite dead when he reached out his hand to steady the ark of the Lord? (1 Chronicles 13:9-11)
Answer: Uzzah

11. Which people went “full force to search for him”, when they heard David had been anointed king over all Israel? (1 Chronicles 14:8)
Answer: The Philistines

12. Who was in charge of singing while the Ark was brought into Jerusalem? (1 Chronicles 15:22)
Answer: Kenaniah

13. Who below is one of the sons of Abraham? (1 Chronicles 13:14)
Answer: Isaac

14. Which of the twelve sons of Israel was the forefather of King David? (1 Chronicles 2:1-15)
Answer: Judah

15. Who incited David to take a census of Israel? (1 Chronicles 21:1-2)
Answer: Satan

16. Whose words were this, “I am in deep distress. Let me fall into the hands of the Lord, for his mercy is very great; but do not let me fall into human hands.” (1 Chronicles 21:13)
Answer: David

17. Who prayed this prayer, “Oh, that you would bless me and enlarge my territory! Let your hand be with me, and keep me from harm so that I will be free from pain.”? (1 Chronicles 4:9-10)
Answer: Jabez

18. Who were been referred to here, “They men who understood the times and knew what Israel should do.” (1 Chronicles 12:32)
Answer: Men of Issachar

19. Who stopped the Angel of the Lord from destroying Jerusalem as a result of the census? (1 Chronicles 21:14-15)
Answer: God

20. Who replied, “May the Lord multiply his troops a hundred times over. My lord the king, are they not all my lord’s subjects? Why does my lord want to do this? Why should he bring guilt on Israel?” (1 Chronicles 21:3)
Answer: Joab

2 Chronicles Quiz Questions and Answers

1. Uzziah became one of Judah powerful king but what led to his downfall? (2 Chronicles 26:16)
Answer: His pride

2. Who destroyed the vast army that had gathered against Jehoshaphat and Judah? (2 Chronicles 20:22-23)
Answer: God

3. Just as the gods of the peoples of the other lands did not rescue their people from my hand, so the god of Hezekiah will not rescue his people from my hand. Who said this? (2 Chronicles 32:10-18)
Answer: King of Assyrian

4. When Solomon died his son Rehoboam became king. What happened during his reign that would affect the history of Israel for about 350 years? (2 Chronicles 10:3-4)
Answer: The kingdom divided

5. How many did Pekah king of Israel slay in Judah in one day when Judah forsakeed the Lord? (2 Chronicles 28:5-8)
Answer: 120,000

6. Who originally made God’s Tent of Meeting where Solomon went to inquire of the Lord at Gibeon? (2 Chronicles 1:3)
Answer: Moses

7. How many years, did the prophet Jeremiah proclaim, would the people of Israel live in exile in Babylon? (2 Chronicles 36:21-23)
Answer: 70

8. If my people who are called by My name will humble themselves and pray and seek My face, and turn from their wicked ways, then I will hear from heaven, forgive their sin, and heal their land. Who was God responding to? (2 Chronicles 7:14)
Answer: Solomon

9. Who was the last king of Judah? (2 Chronicles 36:11)
Answer: Zedekiah

10. Who was the prophet that warned the army of Israel not to bring back the captives from Judah? (2 Chronicles 28:9-13)
Answer: Obed

11. Who made a proclamation to rebuild the temple of the Lord in Jerusalem? (2 Chronicles 36:22-23)
Answer: Cyrus

12. King Solomon was the richest of all the kings on earth and was considered supreme ruler of all the kings. Each year he received how much gold? (2 Chronicles 9:13-29)
Answer: Over 25 tons of gold

13. Who in his twelfth year when he became king began to purge Judah and Jerusalem of high places, Asherah poles and idols? (2 Chronicles 34:1-6)
Answer: Josiah

14. With what disease did the LORD smite Uzziah when he was angry? (2 Chronicles 26:19-21)
Answer: Leprosy

15. Which king did the LORD send against Manasseh because of the evil he had done? (2 Chronicles 33:11-13)
Answer: King of Assyria

16. What did Hezekiah invite all Judah and Israel to celebrate at Jerusalem? (2 Chronicles 30:1-9)
Answer: Passover

17. Who did what was right in the eyes of the Lord, just as his father David had done? (2 Chronicles 29:1-2)
Answer: Hezekiah

18. Now I intend to make a covenant with the Lord, the God of Israel, so that his fierce anger will turn away from us. Who said this? (2 Chronicles 29:10)
Answer: Hezekiah

19. When Eliakim was made king of Judah, what did the king of Egypt change his name to? (2 Chronicles 36:4)
Answer: Jehoiakim

20. Before which prophet did Zedekiah refuse to humble himself? (2 Chronicles 36:12)
Answer: Jeremiah

Ezra Quiz Questions and Answers

1. A second migration of Israelites from Babylon to Judah was led by a descendant of Aaron, the first High Priest. What was his name? (Ezra 7:9-10)
Answer: Ezra

2. Ezra called a great assembly of the Israelites to warn them of their sin. What did they do that angered Ezra? (Ezra 10:10-12)
Answer: Married foreign women

3. But many of the older priests and Levites and family heads, who had seen the former temple, wept aloud when they saw the __?__ of this temple (Ezra 3:12)
Answer: Foundation

4. Who were the two prophets that prophesied to the jews and got them to begin the rebuilding of God’s temple? (Ezra 5:1-2)
Answer: Haggai and Zechariah

5. What did Ezra tore after hearing the news about Israelites marrying from the neighboring people whose practice are described as detestable? (Ezra 9:3)
Answer: Tunic and Cloak

6. Which king of Persia fulfilled the word of Jeremiah by proclaiming that the temple of the Lord would be rebuilt? (Ezra 1:1-4)
Answer: Cyrus

7. Ezra fasted and prayed to God by the Ahava Canal while on his way to Judah. What did he ask God for? (Ezra 8:21-23)
Answer: Protection

8. What was the youngest age of people working on building the Lord’s temple? (Ezra 3:8)
Answer: 20

9. How many lambs were offered at the dedication of the temple? (Ezra 6:16-18)
Answer: 400

10. For how many days did the Israelites celebrate the Festival of Unleavened Bread after the rebuilt of template of God was completed? (Ezra 6:22)
Answer: Seven

11. While Ezra was praying and confessing, weeping and throwing himself down before the house of God, a large crowd of Israelites gathered around him. What did they do? (Ezra 10:1)
Answer: Wept bitterly

12. The king of Persia decreed that his treasurers should give how much wine to Ezra if he asked for it? (Ezra 7:21-24)
Answer: 100

13. When the Israelites came back from exile, to the house of the Lord in Jerusalem, some of the heads of the families gave what towards the rebuilding of the house of God. (Ezra 2:68)
Answer: Freewill offerings

14. Who was the king of Persia that stopped the rebuilding of the temple of God in Jerusalem. (Ezra 4:24)
Answer: Darius

15. Now be it known to the king that if this city is rebuilt and the walls finished, they will not pay tribute, custom, or toll, and the royal __?__ will suffer. (Ezra 4:13)
Answer: Revenue

16. Who was given money to begin restoring the temple? (Ezra 3:7)
Answer: Masons and Carpenters

17. A proclamation was then issued throughout Judah and Jerusalem for all the exiles to assemble in Jerusalem. Anyone who failed to appear will forfeit what? (Ezra 10:7)
Answer: All his property

18. As part of the rebuliding of God’s temple, the people of Sidon and Tyre were given food, drink and olive oil so they would do what? (Ezra 3:7)
Answer: Bring cedar log

19. According to the scroll found by Darius, who was to pay the costs for the rebuilding of the temple? (Ezra 6:3-4)
Answer: Cyrus

20. Which of these was not part of the punishment prescribed by the king on those who would not obey the laws of God? (Ezra 7:26)
Answer: Mocked

Nehemiah Quiz Questions and Answers

1. Who was the father of Nehemiah? (Nehemiah 1:1)
Answer: Hakaliah

2. Lord, let your ear be attentive to the prayer of this your servant and to the prayer of your servants who delight in revering your name. Give your servant success today by granting him favor in the presence of this man. Who prayed this prayer? (Nehemiah 1:11)
Answer: Nehemiah

3. At the dedication of the wall of Jerusalem, how many choirs were singing thanks to the Lord? (Nehemiah 12:40)
Answer: 2

4. Who was barred from the congregation of God for hiring Balaam to curse the Israelites? (Nehemiah 13:1)
Answer: Ammonites and Moabites

5. How did the Israelites respond when the book of the law was been read to them? (Nehemiah 8:9)
Answer: The wept

6. What did God promise the Israelites that He would do, to gather the exiled back to their dwelling place? (Nehemiah 1:9)
Answer: Obey His commands

7. Complete this prayer by Nehemiah, “Remember me with __?__, my God, for all I have done for these people” (Nehemiah 5:19)
Answer: Favor

8. Wherever you hear the sound of the trumpet, join us there. Our God will __?__ for us! (Nehemiah 4:20)
Answer: Fight

9. Who opposed the rebuilding of the walls of Jerusalem near the end of the Babylonian captivity? (Nehemiah 4:1)
Answer: Sanballat

10. In which of the gates did Ezra read the Book of the Law of Moses to the Israelites? (Nehemiah 8:1)
Answer: Water gate

11. According to Nehemiah, with whom does God keep His covenant of love? (Nehemiah 1:5)
Answer: Those who love Him

12. For forty years you sustained them in the __?__; they lacked nothing, their clothes did not wear out nor did their feet become swollen. (Nehemiah 9:21)
Answer: Wilderness

13. During Nehemiah’s time, 9 out of 10 people were to stay in their own towns. Where did the tenth person live? (Nehemiah 11:1)
Answer: Jerusalem

14. What job was Nehemiah doing for King Artaxerxes during their exile in Babylon? (Nehemiah 1:11)
Answer: Cupbearer

15. Which of the following was not the name of a gate in ancient Jerusalem? (Nehemiah 3:1-32)
Answer: Lion

16. Among the many gates mentioned, three are named after animals – the Fish Gate, the Sheep Gate, and the__? (Nehemiah 3:3,28,32)
Answer: Horse Gate

17. You gave your good __?__ to instruct them. You did not withhold your manna from their mouths, and you gave them water for their thirst. (Nehemiah 9;20)
Answer: Spirit

18. Which book was read aloud to the people, where it was recorded that no Ammonite or Moabite should ever be admitted into the assembly of God? (Nehemiah 13:1)
Answer: Book of Moses

19. How many days did it take to rebuild the wall under Nehemiah’s leadership? (Nehemiah 6:15)
Answer: 52

20. What signs did Nehemiah perform to indicate God’s punishment on those who would continue to mistreat God’s people? (Nehemiah 5:13)
Answer: Shook his clothes

Esther Quiz Questions and Answers

1. Esther was orphaned. Who raised her up? (Esther 2:7)
Answer: Mordecai

2. What Haman’s belonging did the king give to Queen Esther because of his attack on the Jews? (Esther 8:7)
Answer: Estate

3. In the time of Esther and Mordecai, what was the name of the king’s wicked manager who wanted to kill the Jews? (Esther 3:6)
Answer: Haman

4. To whom did Esther said, “And if I perish, I perish”? (Esther 4:16)
Answer: Mordecai

5. What was the citadel called where Mordecai worked and where Esther was brought to compete with the other virgins to become the new queen? (Esther 2:8-9)
Answer: Susa

6. What was Mordecai’s relationship to Esther? (Esther 2:7)
Answer: Cousin

7. When Haman came to ask Ahasuerus for permission to kill Mordecai, what did the king instead ask him to do? (Esther 6:1-6)
Answer: Honor him

8. What was the name of the festival celebrated by the Jews on the destruction of their enemies? (Esther 9:20)
Answer: Purim

9. What was Esthers petition to the king? (Esther 7:3-4)
Answer: Grant me my life

10. Who suggested Haman to build gallows to hang Mordecai? (Esther 5:14)
Answer: Zeresh

11. What did Queen Vashti do that angered king Xerxes? (Esther 1:12)
Answer: Refused kings request

12. Who was later impaled on the pole Haman set up for Mordecai? (Esther 9:10)
Answer: Haman himself

13. Who was trying to gain favor with King Xerxes while plotting to kill Mordecai? (Esther 3:6)
Answer: Haman

14. What did Esther command Mordecai to do before she tried to see King Xerxes? (Esther 4:16)
Answer: Fast

15. What was Esther afraid of that King Xerxes would do to her, if she approached him in the inner court without being summoned first? (Esther 4:11)
Answer: Put to death

16. Name the King who crowned Esther the queen. (Esther 2:17)
Answer: Ahasuerus

17. How many men did the Jews destroy In Shushan the Citadel the first day of fighting? (Esther 9:6)
Answer: 500

18. What did Mordecai do when he heard of King Xerxes decree for all the Jews to be killed? (Esther 4:1)
Answer: Put on sackcloth and ashes

19. Now what is your petition? It will be given you. What is your request? It will also be granted.Who was been asked this questions? (Esther 9:12)
Answer: Queen Esther

20. How many months did Esther have to prepare before she could go into King Xerxes? (Esther 2:12)
Answer: 12

Job Quiz Questions and Answers

1. What did Job do after hearing about the death of all his sons and daughters? (Job 1:20)
Answer: He worshiped God

2. Satan was allowed to test Job with illness, but not death. What illness did Satan inflict on him? (Job 2:7)
Answer: Boils

3. Anyone who withholds kindness from a friend forsakes the fear of the __?__ (Job 6:14)
Answer: Almighty

4. Whom did Job curse as a result of his affliction? (Job 3:1)
Answer: Day of his birth

5. How many years did Job live before he died? (Job 42:16)
Answer: 140

6. Who said this about Job, “But now stretch out your hand and strike everything he has, and he will surely curse you to your face.”? (Job 1:9-11)
Answer: Satan

7. Complete this statement, “He thwarts the plans of the __?__, so that their hands achieve no success.” (Job 5:12)
Answer: Crafty

8. Eliphaz said, “Blessed is the one whom God __?__; so do not despise the discipline of the Almighty” (Job 5:17)
Answer: Corrects

9. Bildad did not agree with Job’s words and so he advised him to earnestly__?(NIV) (Job 8:5)
Answer: Seek God

10. By how much was Job’s wealth restored at the end? (Job 42:10)
Answer: 2 times

11. Who did God described as blameless and upright; and feared God and shunned evil? (Job 1:1)
Answer: Job

12. How many children in total did Job have? (Job 1:2; 42:13)
Answer: 20

13. Who told Job, “Do you still hold fast to your integrity? Curse God and die!”? (Job 2:9)
Answer: His wife

14. One of Job’s most famous quote, “I know that my __?__ lives, and that in the end he will stand on the earth” (Job 19)
Answer: Redeemer

15. What creature did God create that feeds on grass like an ox and ranked first among the works of God? (Job 40:15-20)
Answer: Behemoth

16. Who was God speaking to here, “Where does the light come from and where does the darkness go”? (Job 38:19)
Answer: Job

17. Whom did the Lord say this to, “Where have you come from”? (Job 1:6-7)
Answer: Satan

18. Three friends came to comfort Job in his suffering. For how many days did they sit by his side silently? (Job 2:11-13)
Answer: 7

19. Complete Job’s statement, “The Lord gave and the Lord has __?” (Job 1:21)
Answer: Taken away

20. God gave Satan permission to destroy all of Job’s possessions, as long as he did not do what? (Job 1:12)
Answer: Harm

Psalms Quiz Questions and Answers

1. Blessed is the one who does not walk in the counsel of the ungodly, or stand in the way of sinners, or sit in the seat of the scornful, but his delight is in what? (Psalms 1:1-2)
Answer: Law of the Lord

2. Ephraim and Manasseh were the sons of whom? (Psalms 80:2)
Answer: Joseph

3. What did David say belongs to the Lord in Psalms 3? (Psalms 3:8)
Answer: Salvation

4. If you, Lord, kept a record of __?__, Lord, who could stand? (Psalms 130:3)
Answer: Our sins

5. David said what declares the glory of God? (Psalms 19:1)
Answer: Heavens

6. May these words of my mouth and this meditation of my heart be pleasing in your sight, Lord, my __?__ and my __?__ (Psalms 19:14)
Answer: Rock, Redeemer

7. What did God say He will give David as an inheritance, and the uttermost parts of the earth for thy possession, if he asks? (Psalms 2:8)
Answer: The Heathen

8. According to Psalm 5, God takes no pleasure in what? (Psalms 5:4)
Answer: Wickedness

9. Truly he is my rock and my salvation; he is my fortress, I will never be__? (Psalms 62:2)
Answer: Shaken

10. You prepare a table before me in the presence of my enemies. You anoint my head with__? (Psalms 23:5)
Answer: Oil

11. When I consider your heavens, the work of your fingers, the moon and the stars, which you have set in place, what is __?__ that you are mindful of them. (Psalms 8:3)
Answer: Man

12. The phrase “Into thine hand I commit my spirit” was used by Jesus on the Cross. Who else used same words? (Psalms 31:5)
Answer: Stephen

13. A __?__ in the sight of God are like a day that has just gone by, or like a watch in the night. (Psalms 90:4)
Answer: Thousand years

14. And the words of the Lord are flawless, like silver purified in a crucible, like gold refined how many times? (Psalms 12:6)
Answer: Seven

15. Psalm 117 is the shortest psalm. How many verses does it have? (Psalms 117)
Answer: 2

16. He that dwelleth in the secret place of the most High shall abide under the shadow of who? (Psalms 91:1)
Answer: The Almighty

17. The kings of the earth set themselves, and the rulers take counsel together, against the Lord, and against his__?(NIV) (Psalms 2:2)
Answer: Anointed

18. How many verses does the book of psalm 119 have? (Psalms 119)
Answer: 176

19. The Lord is gracious and compassionate, slow to __?__ and rich in love. (Psalms 145:8)
Answer: Anger

20. With what are we supposed to enter the gates of the Lord, and his courts with praise? (Psalms 100:4)
Answer: Thanksgiving

Proverbs Quiz Questions and Answers

1. Let thy fountain be blessed: and rejoice with the __?__ of thy youth. (Proverbs 5:18)
Answer: Wife

2. A wise son brings __?__ to his father, but a foolish son brings grief to his mother. (NIV) (Proverbs 10:1)
Answer: Joy

3. Out of what comes the issues of life? (KJV) (Proverbs 4:23)
Answer: Heart

4. Every one that is proud in heart is __?__ to the Lord: though hand join in hand, he shall not be unpunished. (Proverbs 16:5)
Answer: An abomination

5. Charm is deceptive, and beauty is fleeting; but a woman who fears the Lord is to be __?. (Proverbs 31:30)
Answer: Praised

6. What does Solomon say is the “apple of thine eye”? (Proverbs 7:2)
Answer: His law

7. But the __?__ shall be cut off from the earth, and the transgressors shall be rooted out of it. (Proverbs 2:22)
Answer: Wicked

8. Commit to the Lord whatever you do, and he will establish your __?(NIV) (Proverbs 16:3)
Answer: Plans

9. Evildoers are trapped by their sinful __?__, and so the innocent escape trouble. (Proverbs 12:13)
Answer: Talk

10. Where there is no vision, the people __?__: but he that keepeth the law, happy is he. (Proverbs 29:18)
Answer: Perish

11. Whoever conceals their sins does not prosper, but the one who confesses and renounces them finds __?. (NIV) (Proverbs 28:13)
Answer: Mercy

12. Complete this proverb, “The fear of the Lord is the beginning of __?__: but fools despise wisdom and instruction.” (Proverbs 1:7)
Answer: Knowledge

13. Whose end is bitter as wormwood, sharp as a two-edged sword? (Proverbs 5:3-4)
Answer: A strange woman

14. My son, pay attention to what I say; turn your ear to my words. For they are __?__ to those who find them, and __?__ to one’s whole body. (NIV) (Proverbs 4:20-22)
Answer: Life, Health

15. The name of the Lord is a strong __?__: the righteous runneth into it, and is safe. (KJV) (Proverbs 18:10)
Answer: Tower

16. A gentle answer turns away __?__, but a harsh word stirs up anger. (NIV) (Proverbs 15:1)
Answer: Wrath

17. What was the sluggard instructed to observe to obtain wisdom? (Proverbs 6:6)
Answer: Ant

18. Trust in the Lord with all your heart and lean not on your own __? (Proverbs 3:5)
Answer: Understanding

19. How much better to get wisdom than __?__, to get insight rather than __?__! (NIV) (Proverbs 16:16)
Answer: Gold, Silver

20. Who can find a virtuous woman? for her price is far above what? (KJV) (Proverbs 31:10)
Answer: Rubies

Ecclesiastes Quiz Questions and Answers

1. I know that everything God does will endure forever; nothing can be added to it and nothing taken from it. God does it so that people will __? (NIV) (Ecclesiastes 3:14)
Answer: Fear Him

2. Fear __?__ and keep his commandments, for this is the duty of all mankind. (Ecclesiastes 12:13)
Answer: God

3. Everyone’s toil is for their mouth, yet their __?__ is never satisfied. (NIV) (Ecclesiastes 6:7)
Answer: Appetite

4. The heart of the wise is in the __?__; but the heart of fools is in the house of pleasure. (Ecclesiastes 7:4)
Answer: House of mourning

5. A time to weep and a time to __?__, a time to mourn and a time to __?__. (NIV) (Ecclesiastes 3:4)
Answer: Laugh, Dance

6. Remember your __?__ in the days of your youth, before the days of trouble come. (Ecclesiastes 12:1)
Answer: Creator

7. What is better than a precious ointment? (KJV) (Ecclesiastes 7:1)
Answer: A good name

8. Whatever your hand finds to do, do it with all your __?__, for in the realm of the dead, where you are going, there is neither working nor planning nor knowledge nor wisdom. (NIV) (Ecclesiastes 9:10)
Answer: Might

9. A feast is made for laughter, and wine maketh merry: but money __?__ all things. (Ecclesiastes 10:19)
Answer: Answereth

10. A live dog is better off than a dead what? (Ecclesiastes 9:4)
Answer: Lion

11. What has been will be again, what has been done will be done again; there is nothing new under the __?. (Ecclesiastes 1:9)
Answer: Sun

12. Vanity of vanities, saith the Preacher, vanity of vanities; all is what? (KJV) (Ecclesiastes 1:2)
Answer: Vanity

13. For who knows what is good for a person in life, during the few and __?__ days they pass through like a shadow? (NIV) (Ecclesiastes 6:12)
Answer: Meaningless

14. He hath made everything beautiful in his __? (Ecclesiastes 3:11)
Answer: Time

15. To every thing there is a __?__, and a time to every purpose under the heaven. (KJV) (Ecclesiastes 3:1)
Answer: Season

16. Indeed, there is no one on earth who is righteous, no one who does what is right and never __? (Ecclesiastes 7:20)
Answer: Sins

17. I have seen another evil under the sun, and it weighs heavily on who? (Ecclesiastes 6:1)
Answer: Mankind

18. Complete this statement, “__?__ is better than weapons of war, but one sinner destroys much good.” (NIV) (Ecclesiastes 9:18)
Answer: Wisdom

19. The words of wise men are heard in quiet more than the cry of him that ruleth among who? (KJV) (Ecclesiastes 9:17)
Answer: Fools

20. How does the sleep of a labourer taste? (Ecclesiastes 5:12)
Answer: Sweet

Song of Solomon Quiz Questions and Answers

Song of Solomon Quiz Questions and Answers

1. I am a __?__ of Sharon, a __?__ of the valleys. (NIV) (Song Of Solomon 2:1)
Answer: Rose, Lilly

2. Which bird’s song, in the Song of Solomon, is a sign of spring? (Song Of Solomon 2:12)
Answer: Doves

3. King Solomon replies to his bride and tells her that she has the eyes of which animal? (Song Of Solomon 1:15)
Answer: Dove

4. Complete this statement from Solomons bride, “Let him kiss me with the kisses of his mouth: for thy love is better than __?” (Song Of Solomon 1:2-3)
Answer: Wine

5. With what was the interior of Solomon’s chariot paved with? (Song Of Solomon 3:10)
Answer: Love

6. As the bride is speaking to her beloved, she says that “I am my beloved and my beloved is __?” (Song Of Solomon 6:3)
Answer: Mine

7. How many armed men accompanied Solomon when he went to meet his bride? (Song Of Solomon 3:7)
Answer: 60

8. Many waters cannot quench __?__; rivers cannot sweep it away. (Song Of Solomon 8:7)
Answer: Love

9. King Solomon made himself a chariot of the wood from which country? (Song Of Solomon 3:9)
Answer: Lebanon

10. Who is attributed as the author of the Song of Songs? (Song Of Solomon 1:1)
Answer: Solomon

11. When the bride first sees Solomon, what color of skin did she describe herself as appearing like? (Song Of Solomon 1:5)
Answer: Dark

12. He brought me to the banqueting house, and his banner over me was __?. (KJV) (Song Of Solomon 2:4)
Answer: Love

13. What animal does the bride compare her lover as he comes over the mountains? (Song Of Solomon 2:9)
Answer: Gazelle

14. Solomon refers to his new wife by name. What does he call her? (Song Of Solomon 6:13)
Answer: Shulamite

15. Complete these statement by the brides friends, “If she is a wall, we will build towers of __?__ on her. If she is a door, we will enclose her with panels of __?__.” (NIV) (Song Of Solomon 8:9)
Answer: Silver, Cedar

16. Who crowned Solomon as king? (Song Of Solomon 3:11)
Answer: His mother

17. In the Song of Songs, where does Solomon say his vineyard is located? (Song Of Solomon 8:11)
Answer: Baalhamon

18. What did Solomon compare the neck of his bride with? (Song Of Solomon 7:1-6)
Answer: Tower of ivory

19. Who is this coming up from the wilderness like a column of __?__, perfumed with myrrh and incense made from all the spices of the merchant? (NIV) (Song Of Solomon 3:6)
Answer: Smoke

20. Which animals are the teeth likened to, “Your teeth are like a flock of __?__ coming up from the washing” (Song Of Solomon 6:6)
Answer: Sheep

Isaiah Bible Questions and Answers

Isaiah Bible Questions and Answers

1. What is the name of Isaiah’s father? (Isaiah 1:1)
Answer: Amoz

2. Complete this statement, “Zion will be delivered with justice, her penitent ones with righteousness. But rebels and sinners will both be broken, and those who forsake the Lord will __?”. (Isaiah 1:27-28)
Answer: Perish

3. Which city was described as a city that will no longer be a city but will become a heap of ruins? (Isaiah 17:1)
Answer: Damascus

4. How will they draw water out of the wells of salvation? (Isaiah 12:3)
Answer: With joy

5. Come now, let us settle the matter, says the Lord. Though your sins are like scarlet, they shall be as white as __?; (Isaiah 1:18)
Answer: Snow

6. The vision of Isaiah the son of Amoz, which he saw concerning which 2 kingdoms? (Isaiah 1:1)
Answer: Judah & Jerusalem

7. In that day the Branch of the Lord will be beautiful and glorious, and the __?__ of the land will be the pride and glory of the survivors in Israel. (Isaiah 4:2)
Answer: Fruit

8. How many wings do seraphim’s have? (Isaiah 6:2)
Answer: 6

9. The Lord will stir up a nation that does not care about silver or gold against the Babylonians? (Isaiah 13:17)
Answer: Medes

10. For to us a child is born, to us a son is given. What will be upon his shoulders? (Isaiah 9:6)
Answer: Government

11. What stood above God with six wings? (Isaiah 6:2)
Answer: Seraphim

12. Unless the Lord Almighty had left us some survivors, we would have become like Sodom and which other city? (Isaiah 1:9)
Answer: Gomorrah

13. How you have fallen from heaven, morning __?__, son of the dawn! You have been cast down to the earth, you who once laid low the nations! (Isaiah 14:12)
Answer: Star

14. What was pronounced upon those that call evil good and good evil? (Isaiah 5:20)
Answer: Woe

15. Behold, a virgin shall conceive, and bear a son, and shall call his name __? (Isaiah 7:14)
Answer: Immanuel

16. Why did God chastise the Isralites? (Isaiah 1)
Answer: Rebelled against God

17. The law shall go forth from Zion. Where will the word of the Lord come from? (Isaiah 2:3)
Answer: Jerusalem

18. What two Babylonian gods does Isaiah say will bow down before the Lord? (Isaiah 46:1)
Answer: Bel and Nebo

19. How many years did Isaiah go around stripped and barefoot as a sign and portent against Egypt and Cush? (Isaiah 20:1-3)
Answer: 3

20. But the Egyptians are mere mortals and not God; their horses are flesh and not __?. (Isaiah 31:3)
Answer: Spirit

Jeremiah Quiz Questions and Answers

1. I have loved you with an everlasting love; I have drawn you with unfailing __? (NIV) (Jeremiah 31:3)
Answer: Kindness

2. What object did God use to show Jeremiah how he would mar the pride of Judah? (Jeremiah 13:1-10)
Answer: A girdle

3. Jeremiah sees a vision of two baskets filled with good and bad fruits. What kind of fruit was it? (Jeremiah 24:1-3)
Answer: Figs

4. What nation played the harlot, according to the Lord? (KJV) (Jeremiah 3:1)
Answer: Israel

5. The heart is deceitful above all things, and desperately __?__: who can know it? (Jeremiah 17:9)
Answer: Wicked

6. What animal does the Lord say will attack them from the forest because their rebellion is great and their backslidings is many? (NIV) (Jeremiah 5:6)
Answer: Lion

7. And I will give you __?__ after my own heart, who will lead you with knowledge and understanding (Jeremiah 3:15)
Answer: Shepherds

8. The Lord has __?__ us; come, let us tell in Zion what the Lord our God has done. (NIV) (Jeremiah 51:10)
Answer: Vindicated

9. What does the Lord suggest transgressors gird themselves with, in the face of His anger, in Jeremiah? (NIV) (Jeremiah 4:8)
Answer: Sackcloth

10. Complete this statement, In that day, declares the Lord Almighty, I will break the yoke off their __?__ and will tear off their bonds; no longer will foreigners enslave them. (Jeremiah 30:8)
Answer: Neck

11. As a cage is full of birds, so are their houses full of __? (Jeremiah 5:27)
Answer: Deceit

12. Then the word of the Lord came to Jeremiah. He said, “Can I not do with you, Israel, as this __?__ does?” declares the Lord. “Like clay in the hand of the __?__, so are you in my hand, Israel.” (Jeremiah 18:5)
Answer: Potter

13. The Lord appeared to us in the past, saying: “I have loved you with an everlasting __?” (NIV) (Jeremiah 31:3)
Answer: Love

14. My people have committed two sins: They have forsaken me, the spring of what? (Jeremiah 2:13)
Answer: Living water

15. What instrument sounds the alarm of war or battle cry? (NIV) (Jeremiah 4:19)
Answer: Trumpet

16. What prophet prophesied the same things against Jerusalem as Jeremiah did, and was killed for it? (Jeremiah 26:20)
Answer: Uriah

17. Who was the false prophet that contradicted Jeremiah in the house of the Lord, and died shortly after? (Jeremiah 28:15)
Answer: Hananiah

18. God said he would not change his mind concerning his people even if who stood before him? (Jeremiah 15:1)
Answer: Moses and Samuel

19. What did God say the people burned in honor of their gods, which invoked His wrath? (Jeremiah 1:16)
Answer: Incense

20. Whom did God describe as Israels unfaithful sister that had no fear and committed adultery? (NIV) (Jeremiah 3:8)
Answer: Judah

Lamentations Quiz Questions and Answers

1. Which of these foods did the starving children of the fallen Jerusalem ask for? (Lamentations 2:12)
Answer: Corn

2. What was Jerusalem described as been like when the lamenter of Lamentations grieved over its destruction? (Lamentations 1:1)
Answer: Widow

3. He has made my skin and my flesh grow old and has __?__ my bones. (NIV) (Lamentations 3:4)
Answer: Broken

4. I became the __?__ of all my people; they mock me in song all day long. (NIV) (Lamentations 3:14)
Answer: Laughingstock

5. Our ancestors sinned and are no more, and we bear their __? (Lamentations 5:7)
Answer: Punishment

6. Because of the Lord’s great love we are not consumed, for his compassions never fail. They are new every __?__; great is your faithfulness. (NIV) (Lamentations 3:22-23)
Answer: Morning

7. Who is he that saith, and it cometh to pass, when the Lord had not what? (KJV) (Lamentations 3:37)
Answer: Commandeth it

8. He has barred my way with blocks of stone; he has made my paths __?. (Lamentations 3:9)
Answer: Crooked

9. The punishment of the Israelites is greater than that of which other city that sinned so greatly and was destroyed by God? (Lamentations 4:6)
Answer: Sodom

10. The LORD is good to those whose hope is in him, to the one who __?__ him. (NIV) (Lamentations 3:25)
Answer: Seeks

11. Joy is gone from our hearts; our dancing has turned to __? (Lamentations 5:15)
Answer: Mourning

12. What did Jerusalem do that made God so angry that he compelety destroyed it? (KJV) (Lamentations 1:8)
Answer: Sinned grievously

13. He has besieged me and surrounded me with __?__ and hardship. (NIV) (Lamentations 3:5)
Answer: Bitterness

14. Is this the city that was called the perfection of beauty, the joy of the whole __? (NIV) (Lamentations 2:15)
Answer: Earth

15. The visions of your prophets were false and worthless; they did not expose your sin to ward off your captivity. The prophecies they gave you were __?__ and __?__. (Lamentations 2:14)
Answer: False, Misleading

16. What did the elders of Jerusalem wear as the city was destroyed? (Lamentations 2:10)
Answer: Sackcloth

17. The Lord poured out his fury like what on the wicked city? (Lamentations 2:4)
Answer: Fire

18. Even when I call out or cry for help, he shuts out my __? (Lamentations 3:8)
Answer: Prayer

19. The Israelites submitted to Egypt and Assyria to get enough __? (Lamentations 5:6)
Answer: Bread

20. Lamentation blames the destruction of Jerusalem not only on the sins of the people but on the sins of their? (Lamentations 4:13)
Answer: Prophets

Ezekiel Quiz Questions and Answers

1. When God called Ezekiel to become a prophet, what was given to him to eat? (Ezekiel 2:8-9)
Answer: A scroll

2. Four angels were seen in the temple, each with a wheel sparkling like topaz. What angels were they? (Ezekiel 10:9)
Answer: Cherubim

3. But for the sake of my __?__, I brought them out of Egypt. I did it to keep my name from being profaned in the eyes of the nations among whom they lived and in whose sight I had revealed myself to the Israelites. (Ezekiel 20:9)
Answer: Name

4. What did Ezekiel do when he saw the appearance of the likeness of the glory of God? (Ezekiel 1:28)
Answer: Fell facedown

5. How many days was Ezekiel to lie on his left side, bearing the sins of the house of Israel? (Ezekiel 4:4-5)
Answer: 390

6. The soul that sinneth shall? (KJV) (Ezekiel 18:20)
Answer: Die

7. I will give you a new heart and put a new __?__ in you; I will remove from you your heart of stone and give you a heart of flesh. (Ezekiel 36:26)
Answer: Spirit

8. Complete this statement by God, “You were the seal of perfection, full of wisdom and perfect in __?” (NIV) (Ezekiel 28:12)
Answer: Beauty

9. The Cherubims were described as having how many faces? (Ezekiel 10:14)
Answer: 4

10. So I prophesied as he commanded me, and breath entered them; they came to life and stood up on their feet, a vast army. What came to life? (NIV) (Ezekiel 37:10)
Answer: Dry bornes

11. What words were written on both sides of the scroll, that God gave to Ezekiel? (Ezekiel 2:10)
Answer: Lament, Morning, Woe

12. Now this was the sin of your sister Sodom: She and her daughters were arrogant, overfed and unconcerned; they did not help the __?__ and __?__. (Ezekiel 16:49)
Answer: Poor, Needy

13. God asked Ezekiel not to weep over the death of whom? (Ezekiel 24:16)
Answer: His Wife

14. Near what river did God call Ezekiel? (Ezekiel 1:1)
Answer: Chedar

15. How did the scroll taste to Ezekiel? (Ezekiel 3:3)
Answer: Sweet as honey

16. What did God instruct Ezekiel to draw on a block of clay tablet? (Ezekiel 4:1)
Answer: City of Jerusalem

17. Ezekiel took something, weighed it and burnt a third of it, stroke a third of it with the sword and scattered a third to the wind. What was it? (Ezekiel 5:1-4)
Answer: His hair

18. I looked, and I saw a figure like that of a man. From what appeared to be his waist down he was like __?__, and from there up his appearance was as bright as glowing metal. (Ezekiel 8:1-2)
Answer: Fire

19. Which of these is not one of the faces of the Cherubim Ezekiel saw? (Ezekiel 10:14)
Answer: Lamb

20. Son of man, I have made you a __?__ for the people of Israel; so hear the word I speak and give them warning from me. (NIV) (Ezekiel 33:7)
Answer: Watchman

Daniel Quiz Questions and Answers

1. Multitudes who sleep in the dust of the earth will awake: some to everlasting life, others to shame and everlasting __? (Daniel 12:2)
Answer: Contempt

2. What new name was given to Daniel by the prince of the eunuchs? (Daniel 1:7)
Answer: Belteshazzar

3. In which animals den was Daniel thrown down into for worshipping God instead of the king? (Daniel 6:16)
Answer: Lions den

4. Whose words were this, “Daniel, servant of the living God, has your God, whom you serve continually, been able to rescue you from the lions”? (NIV) (Daniel 6:20)
Answer: King Darius

5. Daniel while at the bank of the great Tigris river, he saw the vision of a man dressed in line. What was the eyes of the man like as described? (Daniel 10:4-6)
Answer: Flaming torches

6. There will be a time of distress such as has not happened from the beginning of nations until then. But at that time your people, everyone whose name is found written in the __?__ will be delivered. (NIV) (Daniel 12:1)
Answer: Book

7. Who was the 3rd person that King Nebuchadnezzar threw into the blazing furnace apart from Shadrach and Meshach? (Daniel 3:19-23)
Answer: Abednego

8. Which king did God change into a beast temporarily as punishment? (Daniel 4:31-33)
Answer: Nebuchadnezzar

9. Complete this Daniels interpretation of king Belshazzar vision written on the wall, “You have been weighed on the scales and found __?”. (Daniel 5:27)
Answer: Wanting

10. The first beast that Daniel saw was like what animal? (Daniel 7:4)
Answer: Lion

11. Do not be afraid, Daniel. Since the first day that you set your mind to gain understanding and to humble yourself before your God, your words were heard, and I have come in response to them. But the prince of __?__ resisted me twenty-one days. (NIV) (Daniel 10:12-14)
Answer: Persian kingdom

12. What did Daniel and his three friends drink instead of the king’s wine? (Daniel 1:12)
Answer: Water

13. Daniel interpreted the king’s dream about a statue symbolizing different kingdoms. What was the head made of? (Daniel 2:32)
Answer: Pure gold

14. When king Darius decreed that everyone must pray to him and not any other god, Daniel went to his upstairs room where the window opens towards where? (Daniel 6:8-10)
Answer: Jerusalem

15. How many beast did Daniel see in his dream? (Daniel 7:3)
Answer: 4

16. In my vision at night I looked, and there before me was one like a son of man, coming with the clouds of heaven. He approached the __? (Daniel 7:13)
Answer: Ancient of Days

17. But thou, O Daniel, shut up the words, and seal the book, even to the time of the end: many shall run to and fro, and knowledge shall be __? (NIV) (Daniel 12:4)
Answer: Increased

18. How many times a day did Daniel get down on his knees and prayed, giving thanks to his God, after hearing the decree by the king for people to worship him? (Daniel 6:10)
Answer: 3

19. While the king was drinking from the golden goblet taken from the Lords temple in Jerusalem, he saw the fingers of a human hand appeare and it wrote on the plaster of the wall. Who was this king? (Daniel 5:1-6)
Answer: Belshazzar

20. In Daniel’s vision of the “Ram and the Goat,” who does the shaggy goat represent? (NIV) (Daniel 8:21)
Answer: King of Grecia

Hosea Quiz Questions and Answers

1. According to the Book of Hosea, which city was full of evildoers and stained with footprints of blood? (Hosea 6:8)
Answer: Gilead

2. In what does the Lord tell Hosea He will betroth the people to Him? (NIV) (Hosea 2:20)
Answer: Faithfulness

3. Who was referred to as, “Will be like the sand on the seashore, which cannot be measured or counted?” (NIV) (Hosea 1:10)
Answer: Israelites

4. Israel has forgotten their Maker and built palaces; Judah has fortified many towns. But I will send __?__ on their cities that will consume their fortresses. (NIV) (Hosea 8:14)
Answer: Fire

5. The Israelites are stubborn, like a stubborn __?__. How then can the Lord pasture them like lambs in a meadow? (Hosea 4:16)
Answer: Heifer

6. What was the name of Hosea’s eldest son? (Hosea 1:4)
Answer: Jezreel

7. What kind of woman did the Lord tell Hosea to love? (Hosea 3:1)
Answer: Adulteress

8. The Lord used a prophet to bring Israel up from Egypt, by __?__ he cared for him. (Hosea 12:13)
Answer: A Prophet

9. Who was the prophet God instructed to marry a harlot? (Hosea 1:2)
Answer: Hosea

10. I wrote for them the many things of my law, but they regarded them as something __?. (Hosea 8:12)
Answer: Foreign

11. My people are destroyed for lack of __?__: because thou hast rejected knowledge, I will also reject thee, that thou shalt be no priest to me. (KJV) (Hosea 4:6)
Answer: Knowledge

12. As what did God promise Hosea that the number of the children of Israel would be? (Hosea 1:10)
Answer: Sands of the sea

13. When this certain man speaks, people tremble; he was exalted in Israel. But he became guilty of Baal worship and died. Who was this man? (Hosea 13:1)
Answer: Ephraim

14. They will follow the Lord; he will roar like a __?__. When he roars, his children will come trembling from the west. (NIV) (Hosea 11:10)
Answer: Lion

15. My people consult a __?__ idol and are answered by a stick of wood. A spirit of prostitution leads them astray; they are unfaithful to their God. (NIV) (Hosea 4:12)
Answer: Wooden

16. Who was the father of Hosea? (Hosea 1:1)
Answer: Beeri

17. For I desire mercy, not sacrifice, and acknowledgment of God rather than __? (Hosea 6:6)
Answer: Burnt offerings

18. When they go, I will throw my __?__ over them; I will pull them down like the birds in the sky. When I hear them flocking together, I will catch them. (Hosea 7:12)
Answer: Net

19. The ways of the Lord are right; the righteous walk in them, but the rebellious __?__ in them. (Hosea 14:9)
Answer: Stumble

20. The high places of wickedness will be destroyed, it is the sin of Israel. Thorns and thistles will grow up and cover their altars. Then they will say to the mountains, “Cover us!” and to the hills, __? (NIV) (Hosea 10:8)
Answer: Fall on us

Joel Quiz Questions and Answers

1. Complete this statement, “And afterward, I will pour out my Spirit on all people. Your sons and daughters will __?__, your old men will dream __?__, your young men will see __?__.” (NIV) (Joel 2:28)
Answer: Prophesy, Dreams, Visions

2. In the book of Joel, the Lord says He will bring again the captivity of what two cities? (Joel 3:1)
Answer: Judah and Jerusalem

3. A nation has invaded my land, a mighty army without number; it has the teeth of what? (NIV) (Joel 1:6)
Answer: Lion

4. According to Joel who are to beseech the Lord to spare the people? (Joel 2:17)
Answer: Priests

5. Complete this statement, “Judah will be inhabited forever and Jerusalem through all __?” (NIV) (Joel 3:20)
Answer: Generations

6. To whom does Joel say he will cry? (Joel 1:19)
Answer: The Lord

7. Who is the father of Joel? (Joel 1:1)
Answer: Pethuel

8. I will repay you for the years the __?__ have eaten. (NIV) (Joel 2:25)
Answer: Locust

9. To what animal’s sound is the Lord’s voice likened? (Joel 3:16)
Answer: Lion

10. Then you will know that I am in Israel, that I am the Lord your God, and that there is no other; never again will my people be __? (NIV) (Joel 2:27)
Answer: Shamed

11. And everyone who calls on the name of the Lord will be saved; for on Mount Zion and in Jerusalem there will be __? (Joel 2:32)
Answer: Deliverance

12. Swing the sickle, for the harvest is ripe. Come, trample the grapes, for the what is full? (Joel 3:13)
Answer: Winepress

13. To who were the people of Judah and Jerusalem sold as slaves? (Joel 3:6)
Answer: Greeks

14. Beat your __?__ into swords and your pruning hooks into spears. (NIV) (Joel 3:10)
Answer: Plowshares

15. The sun and moon will be darkened, and the __?__ no longer shine. (NIV) (Joel 3:15)
Answer: Stars

16. In this statement, the day is described as what? “Let all who live in the land tremble, for the day of the Lord is coming.” (NIV) (Joel 2:1-2)
Answer: Darkness

17. Where does the Lord, speaking through Joel, say to blow the trumpet? (Joel 2:1)
Answer: Zion

18. Then the LORD was __?__ for his land and took pity on his people. (Joel 2:18)
Answer: Jealous

19. Let the weak say, “I am __?!” (KJV) (Joel 3:10)
Answer: Strong

20. The Lord replied to them: “I am sending you grain, new wine and olive oil, enough to satisfy you fully; never again will I make you an object of __?__ to the nations.” (NIV) (Joel 2:19)
Answer: Scorn

Amos Quiz Questions and Answers

1. The Lord says, He will bring again the captivity of His people Israel, and they will do what? (Amos 9:14)
Answer: Rebuilt the cities

2. Which prophet was a herdsmen and had a fruit orchard? (Amos 7:14)
Answer: Amos

3. Where was Amos from? (Amos 1:1)
Answer: Tekoa

4. God showed Amos three different visions. Which of these was not among them? (Amos 7:1-8)
Answer: Dove

5. What was withheld by God while the harvest was still three months away? (Amos 4:7)
Answer: Rain

6. What was Amos’ profession? (Amos 1:1)
Answer: Shepherd

7. You only have I chosen of all the families of the earth; therefore I will punish you for all your sins. (NIV). Which people was Amos speaking to here? (Amos 3:1-2)
Answer: Israel

8. What does the Lord ultimately want of the children of Israel who came out of Egypt? (Amos 5:24)
Answer: Righteousness

9. The high places of Isaac will be destroyed and the sanctuaries of Israel will be ruined; with my sword I will rise against the house of __?. (Amos 7:9)
Answer: Jeroboam

10. Seek the Lord and __?__, or he will sweep through the tribes of Joseph like a fire; it will devour them (NIV) (Amos 5:6)
Answer: Live

11. According to Amos, “Do two walk together unless they what?” (Amos 3:3)
Answer: They have agreed

12. Surely the Sovereign Lord does nothing without revealing his plan to his servants the __? (Amos 3:7)
Answer: Prophets

13. But let justice roll on like a __?__, righteousness like a never-failing stream. (Amos 5:24)
Answer: River

14. But you have turned justice into poison and the fruit of righteousness into __? (NIV) (Amos 6:12)
Answer: Bitterness

15. Seek good, not __?__, that you may live. (Amos 5:14)
Answer: Evil

16. In Amos vision, the Lord said he would punish Damascus, Gaza, Tyrus, Edom and Ammon with what for their transgressions? (Amos 1:3-14)
Answer: Fire

17. How many misfortunes did Amos mention that Amaziah, the chief priest at Bethel, will go through? (Amos 7:17)
Answer: 4

18. Whom did God say the people of Israel sold for silver? (Amos 2:6)
Answer: The righteous

19. Which land did Amaziah ordered Amos to go back to to continue his prophesying there? (Amos 7:12)
Answer: Judah

20. God also showed Amos a basket that symbolized the judgment upon Israel. What was in the basket? (Amos 8:1-2)
Answer: Ripe fruit

Obadiah Quiz Questions and Answers

1. If who comes to you at night – oh, what a disaster awaits you. (Obadiah 1:5)
Answer: Robbers

2. All your allies will force you to the border; your __?__ will deceive and overpower you. (Obadiah 1:7)
Answer: Friends

3. The warriors that were mentioned will be terrified are aclled what? (Obadiah 1:9)
Answer: Teman

4. Obadiah’s vision concerning Israel’s restoration described the house of Jacob as what? (Obadiah 1:18)
Answer: Fire

5. The people from where will possess the land of the Philistines? (Obadiah 1:19)
Answer: Foothills

6. The deliverers will go up on which mount, and govern the mountains of Esau. (Obadiah 1:21)
Answer: Mount Zion

7. See, I will make you small among the nations; you will be utterly __? (Obadiah 1:2)
Answer: Despised

8. What did Obadiah’s vision concern? (Obadiah 1:1)
Answer: Edom

9. In that day, the Lord declares He will destroy who in Edom? (Obadiah 1:8)
Answer: Wise men

10. Those who eat your bread will set __?__ for you, but you will not detect it. (Obadiah 1:7)
Answer: A trap

11. This company of Israelite exiles who are in Canaan will possess the land as far as __? (Obadiah 1:20)
Answer: Zarephath

12. Obadiah’s vision concerning Israel’s restoration described the house of Joseph as what? (Obadiah 1:18)
Answer: Flame

13. But how Esau will be ransacked, his hidden __?__ pillaged. (Obadiah 1:6)
Answer: Treasures

14. The day of the Lord is near for all nations. As you have done, it will be what? (NIV) (Obadiah 1:15)
Answer: Done to you

15. Complete this statement, “But on Mount Zion will be __?__; it will be holy,” (Obadiah 1:17)
Answer: Deliverance

16. According to the book of Obadiah, the deeds of which kingdom will return upon their own head? (Obadiah 1:15)
Answer: Edom

17. The pride of your heart has __?__ you, you who live in the clefts of the rocks. (Obadiah 1:3)
Answer: Deceived

18. Though you soar like the __?__ and make your nest among the stars, from there I will bring you down, declares the Lord. (Obadiah 1:4)
Answer: Eagle

19. Because of their violence against their brother Jacob, the Lord will cover them with what? (Obadiah 1:10)
Answer: Shame

20. Obadiah’s vision concerning Israel’s restoration indicates that house of Esau will be what?. They will set him on fire and destroy him. (NIV) (Obadiah 1:18)
Answer: Stubble

Jonah Quiz Questions and Answers

Jonah Quiz Questions and Answers

1. Who was the father of Jonah? (Jonah 1:1)
Answer: Amittai

2. Which city as described by God as been “a great city”, did He tell Jonah to go to? (Jonah 1:1)
Answer: Nineveh

3. What animal did God provide that swallowed Jonah? (NIV) (Jonah 1:17)
Answer: Fish

4. How many days did the people of the city have to repent before the Lord would destroy it? (Jonah 3:3-4)
Answer: 40

5. When the news reached the king of Nineveh, he took off his royal robes and covered himself with what? (Jonah 3:6)
Answer: Sackcloth

6. When God sent a violent storm upon the ship Jonah was sailing with, what did the scared sailors do to lighten the ship? (Jonah 1:4)
Answer: Threw away cargos

7. What was Jonah doing when God sent a great storm into the sea, while on his way to Tarshish? (Jonah 1:5)
Answer: Sleeping

8. Jonah cried out telling the people of Nineveh that God was going to do what to them? (Jonah 3:4)
Answer: Destroy the city

9. What as proclaimed throughout the city, which saw both great and small put on sackcloth? (Jonah 3:5)
Answer: Fast

10. Those who cling to worthless idols forfeit what? (Jonah 2:8)
Answer: God’s love

11. According to the Bible, Jonah ran away from God and headed to where? (Jonah 1:2)
Answer: Tarshish

12. What did God ask Jonah to do in the great city of Nineveh? (Jonah 1:2)
Answer: Preach against it

13. What kind of plant did God cause to grow over Jonah, providing him a shade? (Jonah 4:6)
Answer: Gourd

14. Jonah spent how many days in the belly of the great fish before the fish spat him out onto a dry land? (Jonah 1:17)
Answer: 3

15. How many people in Ninevite obeyed the message from Jonah and repented? (Jonah 3:5)
Answer: All of them

16. How long did it take Jonah to go through the entire city of Nineveh? (Jonah 3:3)
Answer: 3

17. How did the sailors know that Jonah was the cause of the terrible storm? (Jonah 1:7)
Answer: They cast lots

18. When confronted by the sailors during the storm, Jonah suggested that they do what to appease God? (Jonah 1:12)
Answer: Cast him overboard

19. As Jonah waited on a hill for the destruction of Nineveh, God provided what to shade him? (Jonah 4:6)
Answer: A vine

20. I knew that you are a gracious and compassionate God, slow to anger and abounding in __?__, a God who relents from sending calamity. (Jonah 4:2)
Answer: Love

Micah Quiz Questions and Answers – Bible Quiz Questions Games

Micah Quiz Questions and Answers

1. He has shown all you people what is good. And what does the Lord require of you? (Micah 6:8)
Answer: Walk with Him

2. But as for me, I am filled with power, with the Spirit of the Lord, and with __?__ and might. (Micah 3:8)
Answer: Justice

3. This is the word of the Lord to the prophets that lead his people astray, “Therefore night will come over you, without what?” (Micah 3:6)
Answer: Visions

4. Which nation will God make a heap of rubble, a place for planting vineyards? (Micah 1:6)
Answer: Samaria

5. In the last days the mountain of the Lord’s temple will be __?__ as chief among the mountains; it will be raised above the hills, and peoples will stream to it. (Micah 4:1)
Answer: Established

6. God’s warning to religious leaders, “Her leaders judge for a bribe, her priests teach for __?__, and her prophets tell fortunes for money.” (Micah 3:11)
Answer: A price

7. How long does Micah say God will stay angry? (Micah 7:18)
Answer: Not forever

8. Out of which clan of Judah will come one who will be ruler over Israel, whose origins are from of old, from ancient times? (Micah 5:2)
Answer: Bethlehem

9. od, through Micah, told the daughter of Zion that her horn would become what? (Micah 4:13)
Answer: Iron

10. In the book of Micah, God said woe unto those who plan what? (NIV) (Micah 2:1)
Answer: Iniquity

11. Do not gloat over me, my enemy! Though I have fallen, __? (Micah 7:8)
Answer: I will rise

12. In the book of Micah, God sent all of the following, except whom, to his people in order to redeem them out of the house of servants? (Micah 6:4)
Answer: James

13. When the Assyrians invade Israel, the one who will come from Bethlehem will raise against the Assyrians how many shepherds? (Micah 5:5)
Answer: Seven

14. You will plant but not harvest; you will press olives but not use the oil on yourselves, you will crush grapes but not drink the wine. Who was God referring to? (Micah 6:15)
Answer: Israelites

15. Your hand will be lifted up in triumph over your enemies, and all your foes will be __? (NIV) (Micah 5:9)
Answer: Destroyed

16. Who amongst these name was not the king of Judah when the word of the Lord came to Micah? (Micah 1:1)
Answer: Solomon

17. Look! The Lord is coming from his dwelling place; he comes down and treads on the heights of the __? (Micah 1:3)
Answer: Earth

18. Micah says that a man’s enemies are the members of man’s own what? (Micah 7:6)
Answer: Household

19. When God treads on the heights of the earth, what will happen to the mountians? (Micah 1:4)
Answer: They will melt

20. Shave your head in mourning for the children in whom you delight; make yourself as bald as the __? (Micah 1:16)
Answer: Vulture

Nahum Quiz Questions and Answers

1. All who hear the news about you clap their hands at your __? (Nahum 3:19)
Answer: Fall

2. He rebukes the __?__ and dries it up; he makes all the rivers run dry. (NIV) (Nahum 1:4)
Answer: Sea

3. What does Nahum say the Lord will burn of Nineveh’s in the smoke? (Nahum 2:13)
Answer: Chariots

4. According the Nahum, the Lord is slow to what? (Nahum 1:3)
Answer: Anger

5. What does Nahum say the Lord will reserve for his enemies? (KJV) (Nahum 1:2)
Answer: Wrath

6. Nahum says Nineveh’s strong holds are like what tree? (Nahum 3:12)
Answer: Fig

7. Which of the kingdom would receive no healing? (Nahum 3:18-19)
Answer: Assyria

8. What does Nahum say Nineveh is full of? (Nahum 3:1)
Answer: Lies and Robbery

9. What was described as been overwhelming that would destroy Nineveh; he will pursue his foes into darkness? (NIV) (Nahum 1:8)
Answer: Flood

10. What did the Lord say He will break from their neck? (Nahum 1:13)
Answer: Yoke

11. Which prophet described Nineveh as a “bloody city full of lies and robbery”? (Nahum 3:1)
Answer: Nahum

12. The Lord is good, a refuge in times of trouble. He cares for those who __?__ in him. (NIV) (Nahum 1:7)
Answer: Trust

13. What does the Lord tell the people of Nineveh he will lift over their face? (Nahum 3:5)
Answer: Skirts

14. The chariots storm through the streets, rushing back and forth through the squares. They look like what? (Nahum 2:4)
Answer: Flaming torches

15. Complete this, “Thy crowned are as the locusts, and thy captains as the great __?” (KJV) (Nahum 3:17)
Answer: Grasshoppers

16. Nineveh is like a __?__ whose water is draining away. (Nahum 2:8)
Answer: Pool

17. Which city did God say, “You will have no descendants to bear your name?” (NIV) (Nahum 1:14)
Answer: Nineveh

18. Look, there on the mountains, the feet of one who brings __? (NIV) (Nahum 1:15)
Answer: Good news

19. What city does Nahum say will be set free from Assyria’s rule? (Nahum 1:12)
Answer: Judah

20. Whatever they plot against the Lord he will bring it to __? (Nahum 1:9)
Answer: An end

Habakkuk Quiz Questions and Answers

1. The Lord says, “For the revelation awaits an appointed time; it speaks of what?” (Habakkuk 2:2-3)
Answer: The end

2. In Habakkuk’s prayer, what did he say God split the earth with? (Habakkuk 3:9)
Answer: Rivers

3. Who was the prophet that cried out to God about the violence and injustice overtaking Judea? (Habakkuk 1:2)
Answer: Habakkuk

4. Habakkuk in his final prayer said, “The Sovereign Lord is my strength; he makes my feet like the feet of what?” (NIV) (Habakkuk 3:19)
Answer: A deer

5. Behold, his soul which is lifted up is not upright in him: but the just shall live by his __?. (KJV) (Habakkuk 2:4)
Answer: Faith

6. Habakkuk says that the fields will yield no what? (KJV) (Habakkuk 3:17)
Answer: Meat

7. Habakkuk describes God’s glory like sunrise and rays flashed from his hand. Which mountain did he mention that God comes from? (Habakkuk 3:3-4)
Answer: Mount Paran

8. Of what value is an idol carved by a craftsman? Or an image that teaches lies? For the one who makes it trusts in his own creation; he makes idols that cannot __? (NIV) (Habakkuk 2:18)
Answer: Speak

9. The Bible says, Woe to him who says to wood, “Come to life!” Or to lifeless stone __? (NIV) (Habakkuk 2:19)
Answer: Wake up

10. The Lord tells Judah through Habakkuk, “For the earth will be filled with the __?__ of the glory of the Lord as the waters cover the sea” (Habakkuk 2:14)
Answer: Knowledge

11. The Lord said, “He is raising up a ruthless and impetuous people, who sweep across the whole earth to seize dwellings not their own.” Which people was God referring to? (NIV) (Habakkuk 1:6)
Answer: Babylonians

12. The Lord compares the horses of the ruthless Babylonians to what other animal in this statement, “Their horses are swifter than __?__, fiercer than wolves at dusk.” (Habakkuk 1:8)
Answer: Leopards

13. The Lord says, “Woe to him who gives drink to his neighbors, pouring it from the wineskin till they are drunk, so that he can gaze on their what?” (NIV) (Habakkuk 2:15)
Answer: Naked bodies

14. I saw the tents of Cushan in distress, the dwellings of Midian in __? (NIV) (Habakkuk 3:7)
Answer: Anguish

15. How does Habakkuk describe the reaction of the mountain when they saw the Lord? (NIV) (Habakkuk 3:10)
Answer: They trembled

16. Then the Lord replied: “Write down the revelation and make it __?__ on tablets.” (Habakkuk 2:2)
Answer: Plain

17. Complete this statement, “But the Lord is in his holy temple; let all the earth __?__ before him.” (NIV) (Habakkuk 2:20)
Answer: Be silent

18. The Lord in His reply to Habakkuk, He said, “The stones of the wall will __?__, and the beams of the woodwork will echo it” (NIV) (Habakkuk 2:11)
Answer: Cry out

19. Habakkuk in his prayer saw what stood still in the heavens at the glint of your flying arrows? (NIV) (Habakkuk 3:11)
Answer: Sun and Moon

20. According to Habakkuk, God cannot __?__ evil. (Habakkuk 1:13)
Answer: Tolerate

Zephaniah Quiz Questions and Answers

1. Who as Zephaniah’s father? (Zephaniah 1:1)
Answer: Cushi

2. Which of these cities did Zephaniah say will be abandoned? (NIV) (Zephaniah 2:4)
Answer: Gaza

3. I will stretch out my hand against Judah and against all who live in Jerusalem. I will destroy every remnant of __?__ in this place. (NIV) (Zephaniah 1:4)
Answer: Baal worship

4. But I will leave within you the meek and humble. The remnant of Israel will trust in who? (NIV) (Zephaniah 3:12)
Answer: The Lord

5. Those who turn back from following the Lord and neither seek the Lord nor inquire of him. Be silent before the Sovereign Lord, for what is near? (Zephaniah 1:6-7)
Answer: The day of the Lord

6. During the days of which king did Zephaniah prophesied? (Zephaniah 1:1)
Answer: Josiah

7. Which of these cities did Zephaniah say will be left in ruins? (NIV) (Zephaniah 2:4)
Answer: Ashkelon

8. The Lord describes the prophets in Jerusalem as __?; they cannot be trusted. (NIV) (Zephaniah 3:4)
Answer: Unprincipled

9. Which of these cities did Zephaniah say will be emptied by midday? (NIV) (Zephaniah 2:4)
Answer: Ashdod

10. The Lord say He will destroy those who bow down __?__ to worship the starry host. (NIV) (Zephaniah 1:5)
Answer: On the roofs

11. On that day, “declares the LORD,” a cry will go up from which gate? (Zephaniah 1:10)
Answer: Fish Gate

12. The Lord your God is with you, the __?__ who saves. (Zephaniah 3:17)
Answer: Mighty Warrior

13. Zephaniah said the Lord will rejoice over Jerusalem in what way? (Zephaniah 3:17)
Answer: Singing

14. I will sweep away both people and animals; I will sweep away the birds in the sky and the fish in the sea, and the __?__ that cause the wicked to stumble. (NIV) (Zephaniah 1:3)
Answer: Idols

15. The Lord warns through Zephaniah, that He will punish all those who wear what? (Zephaniah 1:8-9)
Answer: Foreign clothes

16. Zephaniah prophesied that the Lord will sweep away __?__ from the face of the earth (NIV) (Zephaniah 1:2)
Answer: Everything

17. What does Zephaniah say to the people of Judah must seek to be sheltered from Gods anger? (Zephaniah 2:3)
Answer: Righteousness

18. The Lord within her is righteous; he does no wrong. Morning by morning he dispenses his __? (NIV) (Zephaniah 3:5)
Answer: Justice

19. Which of these cities did Zephaniah say will be uprooted? (NIV) (Zephaniah 2:4)
Answer: Ekron

20. The Lord says, “At that time I will search Jerusalem with what?; and punish those who are complacent”. (Zephaniah 1:12)
Answer: Lamps

Haggai Quiz Questions and Answers – Bible Trivia Game

1. And in this place I will grant __?__, declares the Lord Almighty. (NIV) (Haggai 2:9)
Answer: Peace

2. Now this is what the Lord Almighty says: “Give careful thought to your __?.” (NIV) (Haggai 1:5)
Answer: Ways

3. Haggai tells Zerubbabel that God has chosen him to be His what? (Haggai 2:20-23)
Answer: Signet

4. Which of these is not amongst the things God said He will shake? (Haggai 2:6)
Answer: His spirit

5. After they had laid the foundation of the Lord’s temple, what did God promise to do to them from that day on? (Haggai 2:19)
Answer: Bless them

6. The Lord sent a message through His prophets Haggai and Joshua that “These people say, The time has not yet come to rebuild what?” (Haggai 1:1-2)
Answer: The Lord’s house

7. Zerubbabel’s father is called Shealtiel and he was who? (Haggai 1:1)
Answer: Governor of Judah

8. You earn wages, only to put them in a purse with __?__ in it. (Haggai 1:6)
Answer: Holes

9. The Lord instructed the Jews to “Go up into the mountains and bring down __?__ and build my house, so that I may take pleasure in it and be honored.” (NIV) (Haggai 1:8)
Answer: Timber or Wood

10. The Lord Almighty says: “In a little while I will once more shake __?” (Haggai 2:6)
Answer: The heavens and earth

11. What did God do to get the Jews to begin work on the rebuilding of the temple? (Haggai 1:13-14)
Answer: Stirred up their spirit

12. Complete this statement, “The glory of this present house will be __?__ than the glory of the former house,” says the Lord Almighty. (NIV) (Haggai 2:9)
Answer: Greater

13. What happened to the land of Jerusalem while the people were rebuilding their lifes? (Haggai 1:11)
Answer: There was drought

14. The Lord declares that the following items are His! (Haggai 2:8)
Answer: Silver, Gold

15. On what day of the nineth month was the the foundation of the Lord’s temple laid? (Haggai 2:18)
Answer: Twenty-forth

16. After the Isralites were allowed to return from exile, they suffered a drought because they did not do what first? (Haggai 1:9-11)
Answer: Rebuild God’s temple

17. Joshua’s father is called Jozadak and he was who? (Haggai 1:12)
Answer: The high priest

18. Who is king during the time of Haggai? (Haggai 1:1)
Answer: King Darius

19. According to God, “Who will desire to come to see Him as He fills His house with glory?” (Haggai 2:7)
Answer: All nations

20. What did God withheld from heaven because the people did not first rebuild His house in Jerusalem? (Haggai 1:10)
Answer: Dew

Zechariah Quiz Questions and Answers

1. What did the flying scroll in prophet Zechariah’s vision signify? (Zechariah 5:1-2)
Answer: A curse

2. Zechariah predicted what would come from Judah which depicted Christ? (Zechariah 10:4)
Answer: Cornerstone

3. What plague will the Lord strike the nations who fight against Jerusalem? (Zechariah 14:12)
Answer: Flesh will rot

4. The Lord will be king over the whole earth. On that day there will be __?__, and his name the only name. (Zechariah 14:9)
Answer: One Lord

5. As prophesied by Zechariah, “On that day, what will be inscribed on the bells of the horses”? (Zechariah 14:20)
Answer: Holy to the Lord

6. Whose hands did God say will complete the rebuilding of the Jerusalem temple? (Zechariah 4:9)
Answer: Zerubbabel

7. How many years were the Jews in Babylonian captivity? (Zechariah 1:12)
Answer: 70

8. Who ask God, “Lord Almighty, how long will you withhold mercy from Jerusalem and from the towns of Judah, which you have been angry with these seventy years?” (Zechariah 1:12)
Answer: An angel

9. Zechariah in his vision saw four chariots coming out from between two mountains. These four chariots symbolized what? (Zechariah 6:5)
Answer: Heaven’s Spirits

10. According to Zechariah, God said He would return to Zion and dwell in Jerusalem. Jerusalem will be called what city? (Zechariah 8:3)
Answer: Faithful or truth

11. Who was the father of Zechariah? (Zechariah 1:1)
Answer: Berekiah

12. In Zechariah’s vision, the Lord said, “And I myself will be a wall of __?__ around it.” (Zechariah 2:5)
Answer: Fire

13. Zechariah said to them, “If you think it best, give me my pay; but if not, keep it.” So they paid him how much pieces of silver? (Zechariah 11:12)
Answer: Thirty

14. Then I looked up and there before me were two women, with the wind in their wings! They had wings like those of what? (Zechariah 5:9)
Answer: A stork

15. On that day his feet will stand on the Mount of __?__, east of Jerusalem, and the Mount of __?__ will be split in two from east to west. (Zechariah 14:4)
Answer: Olives

16. God’s word to Zechariah, “Do not oppress the widow or the __?__, the foreigner or the poor. Do not plot evil against each other.” (Zechariah 7:10)
Answer: Fatherless

17. In Zechariah’s prophecy, what was broken that revoked the covenant between God and all the nations? (Zechariah 11:10)
Answer: Staff

18. Zechariah prophesied a near future attack against Jerusalem, but said that God will make Jerusalem a what? (NIV) (Zechariah 12:3)
Answer: An immovable rock

19. This is the word of the Lord to Zerubbabel: “Not by might nor by power, but by my __?__,” says the Lord Almighty. (Zechariah 4:6)
Answer: Spirit

20. What did the filthy clothes of the high priest Joshua symbolize in Zechariah’s vision? (Zechariah 3:3-4)
Answer: Sin

Malachi Quiz Questions and Answers

1. When Israel questioned God’s love, God replied “Was not Esau Jacob’s brother?”, “Yet I have loved Jacob, but Esau he __?” (Malachi 1:2-3)
Answer: Hated

2. But for you who fear my name, the sun of __?__ will rise with healing in its rays. (NIV) (Malachi 4:2)
Answer: Righteousness

3. What were they under for robbing God? (Malachi 3:9)
Answer: A curse

4. The Lord says he will refine the Levites so they will be like precious metals. One like gold and the other like what? (Malachi 3:3)
Answer: Silver

5. For I am the Lord, I __?__ not; therefore you sons of Jacob are not consumed. (KJV) (Malachi 3:6)
Answer: Change

6. For from the rising of the sun to its setting, my name will be great among the __? (Malachi 1:11)
Answer: Nations

7. As the Lord declares, what will happen to the wicked whenn you the righteous once trample on them? (Malachi 4:3)
Answer: Turn to ashes

8. Which prophet will the Lord send before the great and terrible day of the Lord comes? (Malachi 4:5)
Answer: Elijah

9. The prophet Malachi revealed that the names of those who honor God were written on what? (Malachi 3:16)
Answer: Scroll

10. A son honoureth his father, and a servant his master: if then I be a father, where is mine __? (Malachi 1:6)
Answer: Honour

11. In what way were the people robbing God? (Malachi 3:8)
Answer: Tithe & Offerings

12. The Lord says, “The man who __?__ and divorces his wife, does violence to the one he should protect.” (Malachi 2:16)
Answer: Loves

13. Complete this quote from Malachi: “Have we not all one __”? (Malachi 2:10)
Answer: God

14. In Malachi, God speaks about His covenant with what biblical elder? (Malachi 2:4-6)
Answer: Levi

15. When Elijah the prophet comes, He will turn the hearts of who to who? (Malachi 4:6)
Answer: Parents to children

16. But who can endure the day of his coming? Who can stand when he appears? For he will be like a __?__ or a launderer’s soap. (NIV) (Malachi 3:2)
Answer: Refiner’s fire

17. The Lord said, “Remember the law of my servant __?__, the decrees and laws I gave him at Horeb for all Israel” (Malachi 4:4)
Answer: Moses

18. The Lord says, “Bring the whole tithe into the __?__, that there may be food in my house.” (Malachi 3:10)
Answer: Storehouse

19. Malachi reveals that Judah has desecrated the sanctuary the Lord loves by marrying women who worship what? (Malachi 2:11)
Answer: Foreign gods

20. Surely the day is coming; it will burn like a __?__. All the arrogant and every evildoer will be stubble, and the day that is coming will set them on fire, says the Lord Almighty. (Malachi 4:1)
Answer: Furnace

This brings us to the end of our bible quiz questions for the entire old testament bible. We hope you have learnt a lot about the old testament.

Support us by sharing this to as many friends as possible.

Thanks and remain blessed.

Bible Trivia Game Old Testament 1

See also:

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

15 − 2 =