American History Trivia Questions and Answers

America is a nation with so much history in its books. So how much of the American history do you still remember or know?

Check out our American history trivia questions and answers to find out and learn more on what you didn’t know.

For more history quiz, see also The Battle Of New Orleans Questions and Answers, and Hanukkah Quiz Questions and Answers.

GET UPDATES ON LATEST POSTS AND QUIZ

Enter Email Address

American History Trivia Questions and Answers

1. The Battle of ____ took place on January 3, 1777.

Answer: Princeton

2. Who established the first English colony in North America?

Answer: John Smith

3. The President of the Senate is the ____ of the USA.

Answer: Vice President

4. Who fought on the side of General Howe and the British in the battles of New York?

Answer: The Hessians

5. The Atlantic Charter’ was the first step to forming what organisation?

Answer: The United Nations

6. By total area, the USA is the ____ largest country in the world.

Answer: Fourth

7. Chester Arthur was a member of which party?

Answer: The Republican Party

8. Although he had never completed high school, Abraham Lincoln was a ____ in his youth.

Answer: Lawyer

9. What was the decisive moment of the Battle of Gettysburg?

Answer: Pickett’s Charge

10. How many paragraphs are there in the Constitution of the USA?

Answer: Seven

11. The famous ‘Liberty’ ship was confiscated by the custom officials. What was the name of the ship owner?

Answer: John Hancock

12. How many US presidents have been from the Republican Party as at 2022?

Answer: 19

13. The first atomic bomb was dropped on the city of?

Answer: Hiroshima

14. The operation of debarking in Normandy was code-named?

Answer: Overlord

15. The independent Republic of Texas was founded in?

Answer: 1836

16. Which country had been in control of Florida before the Americans occupied it?

Answer: Spain

17. The second atomic bomb was dropped on the city of?

Answer: Nagasaki

18. Beside the Caribbean, Spanish-American War was fought where?

Answer: On the Pacific Ocean

19. Who won the Battle of White Plains?

Answer: The British

20. Which U.S. federal law enforcement agency has authority to make arrests overseas?

Answer: The U.S. Marshals Service (USMS)

American History Questions With Answers

21. Who was Grover Cleveland’s Vice President during his second term?

Answer: Adlai Stevenson

22. What did Pullman’s factories manufacture?

Answer: Sleeping cars

23. What name was given to Northerners by Southerners before and during the Civil War?

Answer: Yankees

24. Which country joined the rebels after the Battle of Saratoga?

Answer: France

25. What is the mascot of the Republican Party?

Answer: Elephant

26. James Garfield’s presidential term was the ___ shortest in US history.

Answer: Second

27. After the Battle of Gettysburg in 1863, Lincoln dedicated what?

Answer: A National cemetery

28. Article ____ of the USA Constitution names the President of the USA Commander-in-Chief of the armed forces.

Answer: Two

29. Who won the famous Battle of Gettysburg?

Answer: The Union

30. In November 1775, the British offered what to the slaves who fought on their side in the American Revolution?

Answer: Freedom

31. What harbor was Fort Sumter built to protect?

Answer: Charleston Harbor

32. James Sherman was the first Vice President to do what in 1911?

Answer: To fly in a plane

33. Abraham Lincoln was a member of the ____ House of Representatives in 1834.

Answer: Illinois

34. What did John Booth exclaimed after the assassination of Lincoln?

Answer: ‘Thus always to tyrants’

35. Defeat in the Battle of Gettysburg was General Lee’s ____ attempt to progress to the North.

Answer: Second

36. How many senators from each federal state are there in the Senate?

Answer: 2 senators

37. Who wrote lyrics to the national anthem of the USA?

Answer: Francis Scott Key

38. The first 10 amendments in the Constitution of the USA are called?

Answer: Bill of Rights

39. What is the color of the Democratic Party?

Answer: Blue

40. One ____ of the overall senators number in the Senate is elected after every two years.

Answer: Third

Basic American History Quiz Questions and Answers

Basic American History Quiz Questions and Answers

41. What was the name of the largest German battleship that was sunk by the British navy?

Answer: The Bismarck

42. Benjamin Franklin was the founder of America’s first?

Answer: Public Lending Library

43. The Emancipation Proclamation applied to ____ states.

Answer: 10

44. How old was William Henry Harrison when he became the President of the USA?

Answer: 68

45. The strike that broke out during the Economic Crisis of 1983 was known as?

Answer: The Pullman Strike

46. Who was the American commander in the battle of New York in 1776?

Answer: George Washington

47. Who offered to pay damages for the wasted tea during the Boston Tea Party?

Answer: Benjamin Franklin

48. How many executive orders were there in the Emancipation Proclamation?

Answer: Two

49. What was the cause of death of Warren Harding?

Answer: Heart attack

50. Who defended John Hancock against charges of being a smuggler?

Answer: John Adams

51. Who was elected speaker of the House of Representative in 2023 after 15 ballots?

Answer: Kevin McCarthy

52. Calvin Coolidge was the ____ President of the USA.

Answer: 30th

53. What state was annexed by President William McKinley?

Answer: Hawaii

54. After the Battle of Shiloh, the Confederate forces had to retreat towards?

Answer: Coritiba

55. What is the name of the organization responsible for the Boston Tea Party?

Answer: The Sons of Liberty

56. How many years do US senators serve?

Answer: Six years

57. Who led the Union forces on the eastern front?

Answer: John McClellan

58. Which papers did James Madison write?

Answer: The Federalist Papers

59. James Garfield’s presidency lasted just how many months?

Answer: 4 months

60. At the moment he was elected in the Illinois House of Representatives, Abraham Lincoln was a member of?

Answer: The Whig Party

Ultimate US History Quiz

American History Trivia Questions and Answers

61. Who succeeded William Henry Harrison as President of the USA?

Answer: John Tyler

62. What battle led to the American Revolution in 1775?

Answer: The Battles of Lexington and Concord

63. Before the American Civil War, the Southern United States relied heavily on?

Answer: Agriculture

64. Which US law enforcement agency has jurisdiction over terrorism investigations?

Answer: The Federal Bureau of Investigation (FBI)

65. What was named after President William McKinley?

Answer: The highest mountain peak in North America

66. What is the world’s largest international police organization in Central America?

Answer: International Criminal Police Organization (INTERPOL)

67. Ulysses Grant was named supreme commander of the Union army in what year?

Answer: 1864

68. John Booth was killed only ____ days after the assassination of President Lincoln.

Answer: 12

69. How many terms did George Washington serve as President of the USA?

Answer: 2 terms

70. Abraham Lincoln was ____ when his mother died.

Answer: 9

71. A serious economic depression during the presidency of Grover Cleveland began in what year?

Answer: 1893

72. How many of Abraham Lincoln’s children died while still in their youth?

Answer: Three

73. The Upper House of the American Congress is known as?

Answer: The US Senate

74. What did the dissatisfied citizens throw into the water during the Boston Tea Party?

Answer: Tea

75. On which side did the USA enter the Vietnam war?

Answer: The Republic of Vietnam

76. The first American president to die of natural cause, while being in office, was who?

Answer: William Henry Harrison

77. In the United States, a person must be at least ____ to be President.

Answer: 35

78. What is the unofficial mascot of the Democratic Party?

Answer: Donkey

79. What was the name of the American aircraft carrier which was submerged in the Battle of Midway?

Answer: Yorktown

80. Which US president signed into law same-sex marriage act in America?

Answer: Joe Biden, in 2022

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *