140 Physics Trivia Questions and Answers

Welcome to our Physics trivia questions and answers where we try to answer commonly asked physics questions as accurately as possible.

Physics is something every human being on earth experiences on a daily basis and this includes but not limited to Gravity, which allows us to walk on ground without floating into space.

How much of physics do you still remember or would love to learn more about? So why not test your knowledge with our physics quiz questions and answers below.

For more educational questions and answers, see also Chemistry Trivia Questions and Answers, and Human Anatomy Trivia Questions and Answers.

GET UPDATES ON LATEST POSTS AND QUIZ

Enter Email Address

Physics Trivia Questions and Answers

1. The resistance to motion caused by two objects moving against each other is called?

Answer: Friction

2. Event horizon is a term mostly used when talking about what?

Answer: Black holes

3. What star system is closest to the Sun?

Answer: Alpha Centauri

4. Which physicist committed suicide while in a state of depression?

Answer: Ludwig Boltzmann

5. If an object is balanced on a length of wood, what type of energy does it possess?

Answer: Potential

6. According to Newton, force is equal to mass multiplied by?

Answer: Acceleration

7. The poet Allen Ginsberg made parody of the laws of?

Answer: Thermodynamics

8. Who was the first to suggest that the Earth revolves around the Sun?

Answer: Copernicus

9. How much acceleration does it take for an object with a mass of 10 kg to apply 100 N of force?

Answer: 10 m/s*s

10. The force component parallel to the direction of relative motion is called?

Answer: Drag

11. A parsec is used to measure what?

Answer: Distances beyond our solar system

12. A basic electromagnet consists of a coal of wire and what else?

Answer: An iron core

13. What force of nature is responsible for satellites remaining in orbit around the Earth?

Answer: Gravity

14. How many laws of thermodynamics are there?

Answer: 4

15. The SI unit of magnetic flux is the?

Answer: Weber

16. What was the name of Albert Einstein’s first wife?

Answer: Mileva Marić

17. What is the name of the world’s largest particle physics laboratory in Switzerland?

Answer: CERN

18. The only planet that spins in the opposite direction to the Earth is?

Answer: Venus

19. The Big Bang theory is about?

Answer: Beginning of the Universe

20. What fruit became famous thanks to Isaac Newton

Answer: Apple

21. What body in our solar system has the strongest gravity field?

Answer: Sun

22. What is the lowest possible temperature called?

Answer: Absolute zero

23. Tendency of a body in motion to stay in motion is known as?

Answer: Inertia

24. Every action or force upon an object must have an equal and what kind of reaction?

Answer: Opposite

25. Who was the man behind the kinetic theory of gases?

Answer: James Maxwell

26. Any object projected into space by the exertion of force is called?

Answer: Projectile

27. What do you call the path followed by an electric current?

Answer: Circuit

28. What is electromagnetic wave with the highest energy called?

Answer: Gama-ray

29. How many times is gravity stronger on the Earth than on the Moon?

Answer: 6

30. Who was the father of American space program?

Answer: Wernher von Braun

31. Which physicist is known for the uncertainty principle?

Answer: Heisenberg

32. What will you get if you divide the object’s mass by its volume?

Answer: Density

33. Who suggested that energy comes in small packages called quants?

Answer: Planck

34. How many main forces are there in nature?

Answer: 4

35. Who suggested that mass and energy are two forms of a same thing?

Answer: Einstein

36. According to scientists, how many types of black holes are there?

Answer: Four

37. If a man weighs 120 N on the Earth, how much will he weigh on the Moon?

Answer: 20 N. Fomular is 120N / 6

38. Who was the inventor of lightning rod?

Answer: Benjamin Franklin

39. Which famous artist gave empirical laws of static friction?

Answer: Leonardo da Vinci

40. How long does it take sunlight to reach the Earth?

Answer: About 8 minutes

41. What object is the most powerful in the Universe?

Answer: Quasar

42. Which scientist had the most famous cat?

Answer: Schrodinger

43. The building block of all normal matter is called?

Answer: Atom

44. What would happen if an unstoppable force was applied on an unmovable object?

Answer: Nothing

45. What unit do we use to measure time?

Answer: A second

46. In which supercluster is our galaxy located?

Answer: Virgo

47. Which physicist used to crack safes for fun?

Answer: Richard Freynman

48. What is the natural science of fluid in motion?

Answer: Fluid mechanics

49. What particle transfers strong nuclear force?

Answer: Gluon

50. Who presented the first durable color photograph?

Answer: James Maxwell

Ultimate Physic Quiz Questions and Answers

Science Trivia Quiz

51. What was the first attempt to listen to broadcasts from extraterrestrial?

Answer: Project Ozma

52. Electron can be in more than one place at the same time and we call that state?

Answer: Superposition

53. On which planet would you weigh the most?

Answer: Jupiter

54. What are the earliest known ballistic projectiles?

Answer: Stones and Spears

55. Who is called the ‘Father of the atomic bomb’?

Answer: Robert Oppenheimer

56. What is the unit for measuring inductance?

Answer: Henry

57. Matter going backwards through time is the standard definition of what?

Answer: Antimatter

58. Which formula is used to calculate speed?

Answer: Distance/time

59. What year is physics’ ”annus mirabilis”?

Answer: 1905

60. The smallest measurement of time that has any meaning is known as?

Answer: Planck time

61. Which scientist is the author of the book ‘A brief history of time’?

Answer: Stephen Hawking

62. What is the famous experiment of light and matter called?

Answer: Double slit experiment

63. If the unit of force and length each were increased by four times, then the unit of energy would be increased by?

Answer: 16 times

64. According to Allen Ginsberg, the first law of thermodynamics is?

Answer: You can’t win

65. What planet of our Solar system, besides Saturn, has a ring system?

Answer: Uranus

66. Quark, the ultimate particle, is a German slang word meaning?

Answer: Nonsense

67. What celestial body was named after Haley?

Answer: A comet

68. Who said that everything is relative?

Answer: Albert Einstein

69. Richard Feynman’s famous thought experiment took place in an imaginary land called?

Answer: Flatland

70. Which physicist made foundational contribution to understanding quantum theory?

Answer: Niels Bohr

71. Equation that describes everything in nature except gravity is called?

Answer: Standard Model

72. What is the centre of every black hole?

Answer: Singularity

73. What element is the most common in the Sun?

Answer: Hydrogen

74. The speed that travels faster than the speed of light is known as?

Answer: Supersonic

75. The distance between the Earth and the Sun is called?

Answer: Cosmic unit

76. Who is the youngest Nobel Prize Laureate in Physics?

Answer: Lawrence Bragg

77. What is the speed of sound?

Answer: 1.230 km/h

78. Who was the first to discover that the Universe goes beyond the Milky Way?

Answer: Edwin Hubble

79. What was the name of the first rocket that carried man to the Moon?

Answer: Saturn 5

80. How many stars does the Algol system consist of?

Answer: Three stars

81. The silence that deals with launching, flight, behavior and effects of projectiles is called?

Answer: Ballistics

82. On Earth, we experience the gravity force of?

Answer: 1G

83. What does time do at the speed of light?

Answer: Stops

84. Speedy the Snail can travel 10 centimetres in 5 minutes. How far can he travel in 15 minutes?

Answer: 30cm

85. Which Russian Noble Prize Winner invented heterotransistor?

Answer: Zhores Alferov

86. Max Planck was an originator of what?

Answer: Quantum theory

87. Which physicist refused an offer to be the president of Israel?

Answer: Albert Einstein

88. On what planet is the Olympus Mons, the highest mountain in our Solar system

Answer: Mars

89. What year was Richard Feynman awarded a Nobel Prize?

Answer: 1965

90. What is the abbreviation of Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation?

Answer: LASER

91. Symbol for constant that is speed of light in vacuum is:

Answer: C

92. Which scientist won a Nobel Prize in both Chemistry and Physics?

Answer: Marie Curie

93. What was the main focus of Michael Faraday’s work?

Answer: Electromagnetism

94. What is the SI derived unit of electrical capacitance?

Answer: Farad

95. How many Newton’s Laws are there?

Answer: 3

96. Who is often called the ‘Father of modern physics’?

Answer: Galileo Galilei

97. What novel did quark get its name from?

Answer: Finnegans Wake

98. Albert Einstein was a co-inventor of what household item?

Answer: Refrigerator

99. Which of the following is not an example of acceleration:

Answer: Cruising at 60 mph

100. Which Russian physicist was known as ‘The Father of Soviet nuclear bomb’?

Answer: Andrei Sakharov

101. The force component perpendicular to the direction of relative motion is called?

Answer: Lift

102. According to the string theory, how many dimensions does the Universe have?

Answer: 11 dimensions

103. What does a star become after using up all of its hydrogen?

Answer: Red giant

104. Which law of motion states that for every action, there is an equal and opposite reaction?

Answer: Newton’s Third Law

105. The only planet of our Solar system whose rotation axis is tilted almost parallel to its orbital plane is?

Answer: Uranus

Fill In The Blank: Physics Quiz Questions and Answers

Physics Trivia Questions and Answers

106. Enrico Fermi is best known for his contributions to the development of_______.

Answer: Nuclear energy

107. A man is at rest in the middle of a pond on perfectly smooth ice. He can get himself to the shore by making use of Newton’s _______.

Answer: Third law

108. If mass of a body on the Earth surface is M, then the mass of the same body on the moon surface is _______.

Answer: M

109. Weightlessness experienced while orbiting the Earth in a space-ship is the result of _______.

Answer: Free fall towards Earth

110. An ice block contains a glass ball when the ice melts within the water containing vessel. Here, the level of water _______.

Answer: Falls

111. A particle moves with constant angular velocity in a circle. During the motion its _______.

Answer: Energy is conserved

112. If the density of the material increases, the value of Young’s modulus _______.

Answer: Increases

113. For an ideal gas in an isothermal process the temperature _______.

Answer: Remains constant

114. Tachometer is a device used to measure _______.

Answer: Speed of rotation

115. Objects in motion will _______ until acted upon by another force.

Answer: Remain in motion

116. The force required to keep a body in uniform circular motion is _______.

Answer: Centripetal force

117. Marie Curie won her first Nobel for discovering _______.

Answer: Radioactivity

118. If a system undergoes contraction of volume, then the work done by the system will be _______.

Answer: Negative

119. Air is blown through a hole on a closed pipe containing liquid. Here, the pressure will ________.

Answer: Increase in all directions

120. The minimum audible wavelength at room temperature is about _______.

Answer: 20 mm

121. A motor cyclist going round in a circular track at constant speed has ______.

Answer: Constant angular velocity

122. If a particle moves in a circle describing equal angles in equal times, its velocity vector ______.

Answer: Changes in direction

123. The correct value of 0 degrees C on the Kelvin scale is _______.

Answer: 273.15K

124. Newton’s third law of motion leads to the law of conservation of _______.

Answer: Momentum

125. A body, whose momentum is constant, must have constant ______.

Answer: Velocity

126. When a bus suddenly takes a turn, the passengers are thrown outwards because of ______.

Answer: Inertia of motion

127. To get three images of a single object, one should have two plane mirrors at an angle of ________.

Answer: 90 degrees

128. The time period of a simple pendulum on a freely moving artificial satellite is _______.

Answer: Infinite

129. Construction of submarines is based on ________.

Answer: Archimedes’ principle

130. If density of Earth increases 4 times and its radius becomes half of what it is, our weight will _______.

Answer: Be doubled

131. Einstein kept a photograph of ________ on his study wall alongside pictures of Newton and Maxwell.

Answer: Faraday

132. If a person sitting in an open car moving at constant velocity throws a ball vertically up into air, the ball will fall ______.

Answer: Exactly in their hand

133. A jet engine works on the principle of ________.

Answer: Conservation of linear momentum

134. Number of spectral lines in hydrogen atom is ________.

Answer: Infinite

135. Metals expand when heated and ________ when cooled.

Answer: Contract

136. Galileo Galilei was born in the famous Italian city of _______.

Answer: Pisa

137. Weightlessness of an astronaut moving in a satellite is an example of ________.

Answer: Zero gravity

138. The particles which can be added to the nucleus of an atom without changing its chemical properties are called _______.

Answer: Neutrons

139. One day on Saturn takes about ______ hours on the Earth.

Answer: 10

140. _______ is the farthest planet from the Earth.

Answer: Pluto

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *