60 Geography Quiz Questions and Answers

Check your knowledge of the world with these exciting and challenging geography quiz questions and answers. Explore the diverse cultures, topography, and natural wonders of different regions of the world while having fun.

Geography is an exciting and diverse field of study that explores the physical and human aspects of our planet. It helps us understand the world we live in, from the highest peaks to the deepest oceans, from the driest deserts to the most fertile lands.

To test your knowledge of geography, we have compiled a list of some of the most challenging and exciting geography quiz questions and answers. So, let's explore the world together!

For more world quiz, see also American History Questions and Answers, and Skyscraper Trivia Quiz.

Table of Contents

Easy Level: Geography Quiz Questions and Answer

Geography Quiz Questions and Answers
Geography Quiz Questions to test your IQ

1. The world smallest desert according to Guinness World Records is?

Answer: Atacama Desert, Chile

2. What is the world's largest desert by area?

Answer: Sahara Desert

3. What is the second smallest continent in the world?

Answer: Europe

4. Which ocean is on the east coast of the United States?

Answer: Atlantic Ocean

5. Dutch people are citizens of which country?

Answer: Netherlands

6. Which country is known as the Land of Rising Sun?

Answer: Japan

7. Which of these african countries is not a landlocked country

Answer: Sudan

8. What is the largest country in the world by land area?

Answer: Russia

9. When did Rome became the capital city of Italy?

Answer: 1871

10. Which country is located in both Europe and Asia?

Answer: Turkey

11. When did Madrid became the capital of Spain

Answer: 1561

12. What is the largest country in the Arabian Peninsula?

Answer: Saudi Arabia

13. How many colors are there in the South Korean flag?

Answer: 4

14. Which continent is also known as the last of lands and the Last Frontier?

Answer: Australia

15. How many African countries are not landlocked?

Answer: 16

16. Which country has the most number of islands in the world?

Answer: Sweden

17. What is the third largest ocean in the world?

Answer: The Indian Ocean

18. What country shares a border with Costa Rica and Colombia?

Answer: Republic of Panama

19. What country has the most coastline in the world?

Answer: Canada

20. Which mountain lake lies on the border between Bolivia and Peru?

Answer: Lake Titicaca

Medium Level: Geography Quiz Questions and Answer

Geography Trivia Quiz Questions and Answers

1. How many landlocked countries in East Africa?

Answer: 7

2. How many African countries are landlocked?

Answer: 17

3. What is the name of the mountain range that lines the western edge of South America and spans across seven countries?

Answer: the Andes

4. Where is Trinidad and Tobago located on the world map?

Answer: South America

5. What is the largest landlocked county in the UK?

Answer: Shropshire

6. How many landlocked countries in Europe?

Answer: 16

7. Which city was the capital of France during German occupation during the second world war?

Answer: Vichy

8. What is the most landlocked country in Africa?

Answer: Chad

9. How many active volcanoes are there in Antarctica as at 2022?

Answer: 2

10. What is the name of the two mountain ranges that isolate Iran?

Answer: Elburz and Zagros

11. What is the name of the tectonic plate that the ring of fire encircles?

Answer: Pacific Plate

12. What is the common name of the galaxy that encompasses our solar system?

Answer: Milky Way

13. What is the largest landlocked country in East Africa?

Answer: Uganda

14. How many landlocked countries in West Africa?

Answer: 4

15. What is the primary mountain range in Iran?

Answer: Zagros Mountains

16. How many landlocked countries in South America?

Answer: 2

17. Name the two landlocked countries in South America.

Answer: Bolivia and Paraguay

18. Where is Afghanistan located on the map?

Answer: Asia

19. Which country shares the Titicaca lake with Bolivia?

Answer: Peru

20. What is the richest landlocked country in the world?

Answer: Luxembourg

Hard Level: Geography Quiz Questions and Answer

1. Which European nation colonized Kenya and Nigeria and had the most colonies in Africa?

Answer: Great Britain

2. What was the one nation in Africa that successfully resisted European rule?

Answer: Abyssinia now Ethiopia

3. How many shield volcanoes are in the ring of fire according to the Smithsonian Institute Global Volcanism Program?

Answer: 182

4. Of the eight major islands in the Hawaiian Archipelago, which is the only one that is uninhabited?

Answer: Kaho'olawe

5. Which continent lies completely north of the equator and east of the prime meridian?

Answer: Europe

6. Which country has the largest research station in Antarctica?

Answer: United States

7. Which country does the 20th parallel north line between?

Answer: Libya and Sudan

8. Which river divides the USA from Mexico?

Answer: Rio Grande

9. Which two African countries remained independent in 1914?

Answer: Liberia and Ethiopia

10. What relationship exists between the locations of earthquakes and volcanoes?

Answer: They both occur due to movement of the Earth's tectonic plates

11. What mountain range stretches from the town of Seesen in northwest Germany to Eisleben in the east?

Answer: The Harz

12. Which two European nations had the most colonies in Africa?

Answer: Britain and France

13. What percentage of the Earth's volcanoes are in the ring of fire?

Answer: 0.75

14. How many volcanoes are there in Antarctica?

Answer: 138 volcanoes

15. What is the name of the lake which was created by a meteorite?

Answer: Lonar Lake

16. What mountains form part of the conventional boundary between the continents of Europe and Asia?

Answer: Ural Mountains

17. Which country is the closest to the North Pole?

Answer: Canadian territory of Nunavut

18. How many countries have research stations in Antarctica?

Answer: 12 countries

19. Which country is the second closest to the North Pole?

Answer: Greenland (Denmark)

20. What is the coldest temperature ever recorded in the ocean?

Answer: 27.3 F

Editor in Chief

Hi, I'm Isaac, a blogger, trivia enthusiast and owner of Trivia Faith Blog, a platform dedicated to providing a unique perspective on faith, spirituality, and engaging trivia quiz.

Related Posts

Go up