Radio Trivia Questions and Answers

How much do you know about the history of Radio stations and the technology behind it? See our collection of Radio trivia questions and answers to find out.

Radio trivia is a fun way for people of all ages to come together and have some fun learning about different aspects of radio broadcasting.

For more fun games, see Video Game Trivia Questions and Answers, and Pop Culture Trivia Questions And Answers.

GET UPDATES ON LATEST POSTS AND QUIZ

Enter Email Address

Daily Radio Trivia Questions and Answers

1. Which radio station was the first in the United States?

Answer: KDKA in Pittsburgh, Pennsylvania, which first broadcast on November 2, 1920.

2. Who is credited with the invention of radio?

Answer: Guglielmo Marconi is credited with the invention of the radio

3. What radio station format is the most popular in the United States?

Answer: News/Talk radio is the most popular radio format in the United States.

4. Which company invented chain broadcasting?

Answer: AT&T

5. What was the world first commercial radio station aired?

Answer: It was KDKA in Pittsburgh

6. How many national radio stations does the BBC operate in the United Kingdom?

Answer: Ten

7. What does the acronym “UCB” stand for in the context of UCB Radio?

Answer: United Christian Broadcasters

8. What is the highest FM radio frequency in the United States?

Answer: 108.0 MHz

9. What is the term for a radio station that is operated by a non-profit organization and does not air commercials?

Answer: A Non-Commercial Educational Station (NCE station)

10. What radio station was the first to broadcast a live baseball game between the Pittsburgh Pirates and the Philadelphia Phillies on August 5, 1921?

Answer: The first radio station to broadcast a live sporting event was KDKA in Pittsburgh, Pennsylvania.

Radio Quizzes For You

11. What was the first radio station to broadcast in stereo?

Answer: BBC radio, on the 28 August 1962

12. What is the term for a radio station’s frequency, measured in kilohertz (kHz)?

Answer: Radio frequency (RF)

13. The word Radio came from where?

Answer: The word “radio” is derived from the Latin word “radius,” which means “beam of light.” This is because radio waves were originally thought to be a form of light, and the word “radio” was coined to describe the technology that used these waves to transmit information.

14. Who was the inventor of radio waves and first to broadcast the first transatlantic radio signals?

Answer: Guglielmo Marconi, an Italian inventor

15. What is the focus of UCB Radio’s programming?

Answer: UCB Radio focuses on Christian music and programming, with a goal of “bringing hope and encouragement to listeners through Christian music and teaching.”

16. What was the first transatlantic message sent across the Atlantic by telegraph cable?

Answer: Glory to God in the highest; on earth, peace and good will toward men

17. Which 1954 radio drama, commissioned by the BBC, featured the inhabitants of the fictional small welsh fishing village Llareggub?

Answer: Under Milk Wood. The play was written by Welsh poet Dylan Thomas.

18. What was the first radio station to be licensed by the U.S. government?

Answer: KDKA in Pittsburgh, Pennsylvania, which received its license in 1920.

19. What is the term for a radio station call letters, which are used to identify the station and distinguish it from other stations?

Answer: Its called a Call Sign

20. What did the Japanese emperor announce on the radio that allowed his people to hear his voice for the first time?

Answer: Japan’s surrender

Radio Station Trivia Quiz

Radio Trivia Questions and Answers

21. The city council of Reykjavik agreed to turn off all the city lights in the capital area for half an hour to listen to what in national radio?

Answer: The dancing Auroras

22. Which government minister was responsible for the marine offences act in 1967 that outlawed pirate stations in the UK?

Answer: Harold Wilson

23. What was America’s first black-owned radio station?

Answer: WERD

24. Which American radio station owned by a white became the first all black radio station?

Answer: WDIA in Memphis, Tennessee.

25. What British radio station was the first radio station to be broadcast from a ship?

Answer: Radio Caroline. It started broadcasting in 1964 from a ship off the Essex coast.

26. Who was the first American president to speak on the radio?

Answer: Warren G. Harding was the first American president to speak on the radio, on November 2, 1922.

27. What is the oldest song played on a radio station?

Answer: O Holy Night, played using a violin

28. What was the first radio station to be broadcast from a space station?

Answer: The International Space Station’s (ISS) Amateur Radio on the International Space Station (ARISS) program, which began operating in 2002.

29. Which children program was first to be aired on a radio station?

Answer: Children’s Hour, in 1922.

30. Who was the first host of the BBC Radio 1 in 1967?

Answer: Tony Blackburn was the first host of BBC Radio 1, on 30 September 1967.

31. What radio station did Howard Stern leave for SiriusXM in 2006?

Answer: Terrestrial Radio Station WXRK

32. Who was the first woman to host a daily national radio talk show in the United States?

Answer: Diane Rehm

33. What was the first radio station to play the Beatles’ song “I Want to Hold Your Hand” on the air in the United States?

Answer: WABC

34. Who was the first person to broadcast a radio show from a speeding train?

Answer: Graham McNamee

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *